51 käyttöideaa arkimetsään

Innovaatiot

Liikutus-näyttelyyn on kerätty 140 erilaista luontoharrastusta. Espoon Nuuksiossa sijaitsevan luontokeskus Haltian näyttely on avoinna huhtikuuhun 2016 saakka. Kuva: Anna Kauppi

Metsässä liikkuminen parantaa terveyttä ja rauhoittaa mieltä. Virkistymiseen ei välttämättä tarvita kansallispuistojen mahtavia maisemia, vaan ihmistä elvyttää myös talousmetsä – se tavallinen arkimetsä.

Arkimetsän käyttömahdollisuuksia pohdittiin marraskuun alussa järjestetyillä Metsäpäivillä. Seminaarityöpajan osallistujat kehittivät kymmenittäin ideoita metsän hyvinvointitarjonnan lisäämiseksi.

51 idean joukossa oli liiketoimintamalleja, kuten metsäretkien järjestäminen paikallisille asukkaille. Elämysretkillä ulkomaalaisetkin matkailijat pääsevät kokeilemaan puiden istutusta ja muita metsänhoitotöitä.

Liiketoimintaa enemmän työpajassa syntyi ajatuksia yleishyödyllisistä palveluista. Arkimetsiin pitäisi saada nuotiopaikkoja ja reittejä kulkijoille ja niistä mobiilisovelluksia. Lapsille ja nuorille voitaisiin tarjota seikkailupaikkoja majoineen ja ratoineen.

Mutta eivätkö suomalaiset sitten osaa enää käyttää metsiään ilman valmiiksi mietittyjä palveluita? Pitääkö marjastajien ja metsästäjien kansa houkutella nykyisin metsään?

”Tiedot, taidot ja tarve metsässä liikkumiseen ovat varmasti meissä edelleen, mutta kilpailu ajankäytöstä on lisääntynyt”, sanoo Joel Erkkonen, Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija ja yksi työpajan vetäjistä.

Erkkosen mukaan ihmisiä on ehdottomasti houkuteltava metsään kansanterveyden vuoksi. ”Esimerkiksi kansallispuistojen kävijöistä valtaosa kokee sekä fyysisen, psyykkisen että sosiaalisen hyvinvointinsa lisääntyneen”, hän kertoo kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suojelualueilla käyntien vaikutuksia kävijöiden hyvinvointiin.

haltia_01
Haltian paperipuussa vierailijat kertovat, mitä he metsässä rakastavat. Useimmissa liuskoissa on jonkun nimi. Metsään lähdetään useammin yhdessä kuin yksin. Kuva: Anna Kauppi

Jo puolen tunnin annos riittää

Metsään perustuvien hyvinvointipalvelujen kysyntä kasvaa myös Metsäntutkimuslaitoksen eli nykyisen Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen perusteella. Kaupunkilaiset haluavat virkistyä luonnossa ja lähteä luontomatkoille.

Tutkimuksen mukaan metsä rauhoittaa ja rentouttaa, jos kaupunkilainen viettää vehreydessä vähintään viisi tuntia kuukaudessa. Metsässä ei tarvitse viettää kerralla puolta päivää, vaan jo puolen tunnin annos riittää.

Stressi hälvenee ja verenpaine laskee myös kaupungin lähimetsässä. Terveysvaikutukset kuitenkin lisääntyvät, jos metsään ei kuulu moottoritien kohinaa.

Suomen luontokeskus Haltia on listannut, mitä luonnossa harrastetaan. Sen Liikutus-näyttelyssä on esillä 140 tapaa ulkoilla.

Kävijät ovat saaneet äänestää lempilajiaan. Opas Mari Valtosen mukaan tulos on yllättänyt näyttelyn järjestäjät. Eniten ääniä on tähän mennessä saanut ”nakuluontoilu”.

”Se saattaa olla kävijöiden huumorintajua, tai se saattaa johtua ihan tavallisesta tavasta uida nakuna omassa mökkirannassa”, Valtonen sanoo.

Muita luontokeskuksen vierailijoiden suosikkeja ovat marjastus, hiihto ja heittokalastus. Joukosta löytyy jokaiselle myös uusia metsän käytön ideoita: esimerkiksi risurallissa tavataan risukeitinharrastajia, jotka valmistavat retkiateriansa polttamalla risuja metalliastiassa, jolloin tulen tekoon ei tarvita maanomistajan lupaa.


Metsäpäivien seminaarityöpajassa syntyneet arkimetsän hyvinvointitarjonnan ideat (pdf)

Tietoa metsien monikäytöstä forest.fi:ssä

Metsäpäivät

Suomen luontokeskus Haltia

Jokamiehenoikeudet – testaa tietämyksesi, mitä metsäretkellä saa tehdä!

Tutkimus kansallispuistojen kävijöiden kokemista vaikutuksista


 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti