Spinnova kehittää puupohjaista tekstiilikuitua

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Jyväskyläläinen Spinnova on kehittämässä sellupohjaista tekstiilikuitua. Yhtiön vettä, energiaa ja kemikaaleja säästävän teknologian avulla puusta voidaan valmistaa tekstiilikuitua merkittävästi ekologisemmin kuin puuvillasta tai öljypohjaisista kuiduista.

Maailman puuvillatuotannon lisääminen ei ole mahdollista peltoalan vähyyden vuoksi. Puuvillan viljely heikentää maaperää ja pohjavesiä ja kilpailee peltoalasta ruoantuotannon kanssa. Toisaalta puupohjaisen viskoosin tuotannossa käytetään vaarallisia myrkkyjä, kuten rikkihiiltä ja öljypohjaisten tekokuitujen ympäristöjalanjälki on raskas.

Spinnova yrittää työntää jalkaansa tähän markkinarakoon.

”Tekstiilibrändit kautta maailman etsivät kuumeisesti keinoja tuottaa tekstiiliä nykyistä kestävämmin ja ympäristöystävällisemmin”, sanoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen Keskisuomalaisen artikkelissa.

Ensimmäinen Spinnovan julkistettu yhteistyökumppani on Marimekko. Yhtiön pidemmän kantaman tavoite on luoda monistettava teknologiakonsepti kuidun tuotantoon esimerkiksi yhteysyrityksen tai lisensoinnin kautta.

Reilun parinkymmenen työntekijän yritys tuo Porasen mukaan pilottivaiheen tuotteita markkinoille jo vuonna 2019. Investointipäätös teollisesta tuotantolaitoksesta on todennäköisesti luvassa kahden vuoden sisällä.

VTT:stä alkunsa saanut Spinnova irrottautui omaksi yhtiökseen vuonna 2014, kun Janne Poranen ja Juha Salmela perustivat sen.

Kirjoita kommentti