Puusatelliitti testaa vaneria avaruudessa

Havainnekuva WISA Woodsat -puusateliitista avaruudessa. Satelliittiin kuuluu ”selfietikku”, jonka keräämää kuvamateriaalia radioamatöörit voivat ladata vapaasti. Kuva: Arctic Astronautics
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Maailman ensimmäinen puusta tehty satelliitti laukaistaan avaruuteen vuoden 2021 loppuun mennessä. Satelliitin avulla tutkitaan puun kestävyyttä avaruudessa. Tavoitteena on myös opettaa avaruusteknologiaa ja -tiedettä yleisölle.

Satelliitti tehdään UPM Plywoodin Savonlinnassa valmistamasta vanerista. Yhtiö kehittää WISA Woodsat -satelliittia yhteistyössä suomalaisen Arctic Astronautics -yhtiön, eurooppalaisen teknologian suunnitteluyhtiön Huldin ja Euroopan avaruusjärjestö ESAm kanssa.

Seuraava välitavoite hankkeessa ovat testit, joilla satelliitin ja sen puurakenteen kestävyys rajussa rakettikyydissä varmistetaan.

Satelliitin suunnittelee ja rakentaa Arctic Astronautics. Työ perustuu opetuskäyttöön kehitettyyn Kitsat-koulutussatelliittiin. Satelliitista tulee kuutio, jonka särmät ovat kymmenen senttiä pitkät ja se painaa noin kilon.

Satelliitti kerää tietoa vanerin käyttäytymisestä ja kestävyydestä avaruuden äärimmäisissä lämpötiloissa, tyhjiössä ja säteilyssä. Koivuvanerin käyttäytymistä tarkkailee kaksi kameraa, joista toinen on avaruudessa aukeavan kamerapuomin päässä. Kamerapuomin valmistaa 3D-tulostuksella Huld.

Euroopan avaruusjärjestön materiaalitutkimusyksikkö toimittaa satelliittiin mittalaitepaketin, joka tarkkailee vanerissa tapahtuvia muutoksia. Energiansa satelliitti saa yhdeksästä pienestä aurinkokennosta.

Satelliitissa testataan myös erittäin edullista ja helppoa tietoliikennetekniikkaa radioamatöörikäyttöön ja uudenlaista asennonsäätötekniikkaa. ”Samalla WISA Woodsat todentaa Kitsatin toimivuuden avaruudessa ja popularisoi satelliittiviestintää ja avaruusteknologiaa”, sanoo hankkeen johtaja Jari Mäkinen Arctic Astronauticsista.

“WISA Woodsat kantaa mukanaan tärkeää viestiä siitä, että fossiiliset materiaalit voidaan korvata uusiutuvilla puupohjaisilla materiaaleilla vaativissakin käyttökohteissa”, sanoo avaruushanketta UPM Plywoodilla vetävä Ari Voutilainen.

WISA Woodsat -satelliitti kiertää maapalloa napojen kautta kulkevalla polaariradalla 500–550 kilometrin korkeudessa. Sen yksi kierros maapallon ympäri kestää noin puolitoista tuntia.

Korjaus, 4.6.2021: Artikkelista on poistettu lause ”Toisin kuin perinteisistä materiaaleista tehdyissä satelliiteissa, puusta tehdyistä ei myöskään jää avaruusromua niiden tuhouduttua.”

Kirjoita kommentti