Puupohjaiset nestepullot tulevat tuotantoon vuonna 2022

Pulpex-pullot voidaan kustomoida kohokuvioinneilla, etiketeillä ja väripainatuksilla eri brändien tarpeisiin.
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Puupohjaisista pulloista on tulossa vaihtoehto muovista tai lasista tehdyille juomapulloille. Stora Enso ja pakkausvalmistaja Pulpex aloittavat samalla muidenkin muotoonpuristettujen kuitupakkausten valmistuksen.

Tavoitteena on puukuidusta valmistettujen, uusiutuvien, kierrätettävien ja biohajoavien pullojen ja pakkausten laajamittainen teollinen tuotanto. Yksin pulloja aiotaan tuottaa 750 miljoonaa vuodessa, yhtiöt kertovat tiedotteessa.

Puukuidusta valmistettavat pakkaukset sopivat monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kodinhoito- ja hygieniatuotteiden, alkoholijuomien ja alkoholittomien juomien sekä nestemäisten elintarvikkeiden pakkaamiseen.

Tuotanto palvelee globaaleja brändejä. Asiakkaiksi on ilmoitettu esimerkiksi juomavalmistaja Diageo, jonka tuotemerkkejä ovat Johnnie Walker -viski, Smirnoff-votka ja Guinnessin olut. Myös Pepsi, Unilever, GSK Consumer Healthcare ja Castrol ottavat puupullot pakkausvalikoimiinsa.
Stora Enso ja Pulpex kehittävät nopean tuotantolinjan, jonka odotetaan olevan toiminnassa vuonna 2022.

”Näemme suuren potentiaalin Pulpexin kehittämistyön yhdistämisessä Stora Enson teolliseen osaamiseen”, sanoo Stora Enson Formed Fiber -liiketoimintayksikön johtaja Sohrab Kazemahvazi yhtiön tiedotteessa.

Puukuidusta valmistettavat pullot ja pakkaukset pärjäävät käyttöominaisuuksiltaan perinteisten juomapakkausten kanssa. Niiden hiilijalanjälki on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin lasisen tai muovisen pullon.

Puupullot ovat yhteensopivia juomien valmistajien nykyisen täyttötekniikan kanssa. Käytön jälkeen pullot voidaan kierrättää keräyspaperin tai kartongin joukossa.

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia juomapakkauksista valmistetaan muovista. Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa vain noin 30–40 prosenttia kaikista muovipulloista kierrätetään. Paperista ja kartongista sen sijaan kerätään talteen keskimäärin lähes 80 prosenttia.

Aiemmin Tulevaisuuskuvastossa 14.12.2016: Biohajoava puupullo

 

Kirjoita kommentti