Koivusta valmistettu nanoselluloosasidos parantaa haavoja

FibDex
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

UPM Biomedicalsin nanoselluloosaan perustuva FibDex-haavasidos valmistetaan suomalaisesta koivusta UPM:n Lappeenrannan tehtailla tarkkojen puhtaus- ja laatuvaatimusten mukaan.

Nyt haavasidosta ollaan kaupallistamassa yhdessä sairaalatarvikkeiden tukkuliike Steripolar Oy:n kanssa; se hoitaa markkinoinnin ja jakelun terveydenhoitoalalle.

FibDex on kehitetty yhteistyössä Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan tutkijoiden ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskuksen kirurgien kanssa. UPM Biomedicals on patentoinut tuotteessa käytetyn nanofibrilloidun selluloosan.

”Nanoselluloosa on osoittanut vahvuutensa soluhoitojen kehityksessä ja kliinisissä sovelluksissa”, sanoo UPM Biomedicalsin johtaja Johana Kuncova-Kallio.

Nanoselluloosan kuidut ovat tavallista sellukuitua pienempiä, jopa vain muutaman nanometrin paksuisia, mikä on noin sadastuhannesosa paperin paksuudesta. Luonnonmateriaalina nanoselluloosa sopii yhteen ihmisen solujen ja kudoksen kanssa. Hylkimistä ei esiinny.

FibDex on geelimäinen, huokoinen tuote, joka säilyttää kosteuden optimaalisena. Plastiikkakirurgit ovat koekäyttäneet sitä ihosiirroissa palovammapotilailla. Haavan päälle laitettavaa sidosta ei tarvitse vaihtaa, vaan se irtoaa itsestään haavan parannuttua. Näin vältytään arpeutumista hidastavilta ihon repeytymisiltä ja paraneminen on kivuttomampaa.

FibDexiin johtanut tutkimus aloitettiin UPM:ssä jo vuonna 2007. Se on UPM:n ensimmäinen potilashoitoon hyväksytty tuote. Aiemmin kehitystyö on poikinut lääkkeiden ja soluhoitojen tutkimuksessa käytettävät hydrogeelit.

Tuotteelle myönnettiin runsas vuosi sitten CE-hyväksyntä, joten markkinointi ja myynti on mahdollista Euroopan unionissa. Rekisteröintiprosessi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastossa (FDA) on meneillään.

Helsingin yliopistossa tutkimusta johtava professori Marjo Yliperttula kertoo nanoselluloosan yllättäneen tutkijat kerta toisensa jälkeen.

”Jatkoa ajatellen iso juttu on, että nanoselluloosasta valmistetun kalvon päälle voi laittaa lääkettä, bakteerien kasvua estäviä aineita tai jopa kantasoluja. Nanosellu näyttäisi soveltuvan myös biologisten materiaalien kylmäkuivaukseen biopankeissa”, Yliperttula sanoo.

Kirjoita kommentti