Yksi kuva kertoo huiman eron – raamattupaperille painettu pakkausseloste säästää kymmeniä prosentteja paperimassaa

Innovaatiot

Mikkeliläinen Raamattujen painamiseen erikoistunut painotalo St. Michel Print lupaa keventää paperisten selosteiden massaa jopa yli 40 prosenttia. Kuva: St. Michel Print

Pakkaamisesta niistetään nyt materiaaleja, jotta ne olisivat kevyempiä ja niihin kuluisi aiempaa vähemmän raaka-aineita.

Suomalaiset pakkausvalmistajat kehittävät kilvan aiempaa ympäristöystävällisempiä tapoja pakata myyntituotteita. Yksi viilauksen kohde löytyy lääkepakkauksien pitkistä pakkausselosteista. Mikkeliläinen Raamattujen painamiseen erikoistunut painotalo St. Michel Print lupaa keventää paperisten selosteiden massaa jopa yli 40 prosenttia.

”Käyttämämme raamattupaperit ovat tyypillisesti 33–34 mikrometriä paksuja. Tavallisten tuoteselosteiden papereiden paksuus on noin 65 mikrometriä”, Ossi Riekkinen, liiketoiminnan kehitysjohtaja St Michel Print:stä sanoo.

Mikrometri on tieteen ja tekniikan pituusyksikkö, joka vastaa yhtä miljoonasosaa metriä (0,000001 m).

Tunnustus Yhdysvalloista

Raamattupaperille painettu seloste sai hiljattain tunnustuksen, kun maailman suurin pakkausalan tapahtuma, Yhdysvalloissa järjestettävä Pack Expo International valitsi sen teknologiakilpailun finaaliin. Pakkausselosteissa piilee suuri kaupallinen potentiaali, yhtiö uskoo.

St. Michel Printin kuvassa on neljä tuoteselostetta, jotka on printattu usein käytetylle 50 g/m2:n paperille. Vasemmalla näkyy yhtiön Thin Bible Paper Booklet, joka on painettu 29 g/m2:n raamattupaperille. Ossi Riekkisen mukaan neljän pakkausselosteen painopinta-ala on yhteensä sama kuin yhdessä Thin Bible Paper Bookletissa. Kuva: St. Michel Print

Riekkisen mukaan tarkkaa tietoa pakkausselosteisiin liittyvästä markkinasta ei ole, mutta hän muistuttaa, että lääkkeiden lisäksi selosteita jaetaan kuluttajille esimerkiksi käyttöohjeina, joita löytyy kaikenlaisista tuotteista huonekalujen kasausohjeista rannekellojen käyttöohjeisiin.

”Jo pelkästään lääkemarkkina on erittäin suuri. Suurivolyymisen lääkkeen vuotuiset myyntimäärät ovat kymmenistä miljoonista sataan miljoonaan yksikköön. Ja tämä luku on vasta yhdelle tuotteelle. Jos otamme tämän lisäksi vielä huomioon lisäravinteeksi luokitellut tuotteet, kuten D-vitamiinin, ymmärrys markkinan koosta on selvä. Se (markkina) on iso”, Riekkinen toteaa.

Ossi Riekkinen, liiketoiminnan kehitysjohtaja, St Michel Print.

St. Michel Print on Euroopan johtavia raamattupaperipainantaan erikoistuneita painotaloja. Yhtiöllä on yli 130 vuoden painohistoria. Viimeiset 40 vuotta yhtiö on erikoistunut raamattupaperipainantaan. Vuoden 2024 Pariisin olympialaisten kisaraamatut on painettu Mikkelissä.

Pakkausmateriaalien kehittäminen aiempaa ympäristöystävällisemmiksi on ollut viime vuosina trendi pakkausalalla.

Metsä Board kertoi lokakuussa uudesta mikroaallotetusta pakkausratkaisusta, joka vaatii aiempaa vähemmän materiaalia. Mikroaallotetun aaltopahvin aallotuskoko on huomattavasti pienempi kuin perinteisen aaltopahvin. Nyt kehitetty pakkaus on jopa 50 prosenttia kevyempi verrokkeihin nähden.

Stora Enson Trayforma BarrPeel -alustamateriaali tarjoaa tyhjiöpakkaamiseen ympäristön kannalta kestävämmän vaihtoehdon. Alustamateriaali valmistetaan uusiutuvasta kartongista, jossa on ohut polymeeripinnoite. Tuotteessa on yli 90 prosenttia uusiutuvaa puukuitua.

Ympäristöystävällisyyteen tähtäävää trendiä toteuttavat myös UPM ja yhteistyökumppanit. Ne ovat kehittäneet kuitupohjaisen pakkauksen, joka tekee pakasteleipien pakkauksissa käytetyt muoviset sisäpussit tarpeettomiksi. Uusiutuvasta materiaalista valmistettu kierrätettävä tuoteinnovaatio vähentää fossiilipohjaisten pakkausmateriaalien käyttöä, kun erillisen muovipussi tarve poistuu.

Lue lisää: Suomalaistutkija kehitti mullistavia keksintöjä vaikeana raaka-aineena pidetystä ligniinistä

Lue lisää: Puu korvaa muovin, styroksin… nämä ovat suomalaisen biotalouden 6 merkittävää uutuutta

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti