Ruotsin metsälahjat hakuun Itsenäisyyspäivänä

17.8.2017 / Artikkeli
Pannukahvit. Kuva: Saku Ruusila
Pannukahvit metsässä. Kuva: Saku Ruusila

Ruotsin lahjaan satavuotiaalle Suomelle kuuluva 2,7 miljoonan euron tutkimuapuraha tulee haettavaksi Itsenäisyyspäivänä. Hakijoita voivat olla instituutiot ja hakemusten tulee olla yhteisiä suomalaisten ja ruotsalaisten laitosten kesken.

Lahjan tarkoitus on käynnistää maiden välille yhteisen metsäntutkimuksen perinne. Apurahan saavien tutkimuslaitosten tulee työllistää apurahalla nimenomaan nuoria tutkijoita. Kaikkiaan rahan pitäisi riittää 12:n väitelleelle tutkijalle.

Tandem Forest values -niminen hanke on Ruotsin puolelta yhteinen Ruotsin hallituksen, Marianne ja Marcus Wallenbergin säätiön, Kempen säätiöiden, Metsäteollisuuden tutkimusinstituutti Skogforskin sekä Kuninkaallinen metsä- ja maatalousakatemian välillä (KSLA). Puolet rahoituksesta tulee Ruotsin hallitukselta.

Toiveena on, että hanke antaa molemmille maille mahdollisuuden panostaa enemmän huippututkimukseen ja samalla toimia yhtenäisemmin kansainvälisesti uusien tutkimusprosessien luomiseksi.

”Miten metsää tulisi käyttää ja hyödyntää? Ilmastopolitiikka ja biotalous ovat ajankohtaisia aiheita, ja tarvitsemme tutkimusta voidaksemme käsitellä näitä kysymyksiä”, sanoo Carl-Anders Helander KSLA:sta.

Helanderin mukaan on hyvin luonnollista, että Ruotsin lahja liittyy metsäyhteistyöhön. Hän toivoo, että hankkeesta tulisi tulevaisuuden yhteistyön peruskivi ja että alaan liittyvä tutkimusyhteistyö olisi jatkossa pysyvää ja entistä vahvempaa.

 

Hannes Mäntyranta

Kirjoita kommentti