Drooni näkee säästettävät petolintujen pesäpuut – metsätalousopiskelijat voittivat innovaatiokilpailun keksinnöllään

9.3.2023 / Artikkeli
Drooni ilmassa. Kuva: Shutterstock
Droonikurssi on metsätalouden opiskelijoille vapaaehtoinen. Sen sijaan luonnonsuojelun opetus on oppilaitoksen tiedotteen mukaan tärkeää kaikille. Kuva: Shutterstock

Drooneista on tulossa metsänhoitajien tärkeä työväline. Opiskelijat Janne Tuominen ja Mikko Riimala keksivät käyttää lennokkia petolintujen pesäpaikkojen turvaamiseen.

Tampereen ammattikorkeakoulun metsätalouden monimuoto-opiskelijat Janne Tuominen ja Mikko Riimala veivät voiton FinDrones 2023 -innovaatiokilpailussa. Keksintö syntyi metsäluonnon monimuotoisuuteen liittyvällä kurssilla, jolla käytiin katsomassa kalasääsken pesää.

Puun latvassa sijaitsevaa pesää oli vaikea havaita alhaalta. Tuominen ja Riimala pohtivat, voisiko pesän ja myös pesintään sopivat puut nähdä selkeämmin droonin avulla. Tietoa petolintujen, kuten kalasääsken ja merikotkan, pesäpaikoista voisi hyödyntää ennen hakkuita ja muita metsänhoitotöitä.

”Droonilla otettujen kuvien perusteella totesimme yhdessä, että lintujen pesimäpuiksi sopivat puun latvat erottuivat todella hyvin ympäristöstään. Siitä teimme kilpailutyömme”, Tuominen kertoo Tampereen ammattikoulun tiedotteessa.

FinDrones 2023 -innovaatiokilpailun järjesti Oulun ammattikorkeakoulu. Tuomaristo totesi Riimalan ja Tuomisen ideasta muun muassa, että sille oli tilaus ja tarve.

Kilpailun voittajat painottavat ideansa toteuttamiskelpoisuutta. Droonit ovat jo verrattain edullisia, joten ne ovat metsäammattilaisten ja metsänomistajien ulottuvilla ilman suuria investointeja.

TAMKissa on metsäalan opiskelijoille vapaavalintainen kurssi droonien hyödyntämisestä metsäsuunnittelussa ja metsätaloudessa.

”Metsänhoitajille droonit ovat tulevaisuudessa tärkeä väline, ei pelkästään lintujen pesimäpuiden tunnistamiseen, vaan laajemminkin metsäsuunnittelukäyttöön”, Tuominen sanoo.

Anna Kauppi

Kirjoita kommentti