Nuorisotyö kokoaa metsäalan yhteen

Metsäala Suomessa

Metsä puhuu -seminaarissa Säätytalolla oli positiivinen ja innostunut tunnelma. Kuva: Erkki Oksanen

Ei ole toista alaa, jolla tällainen porukka kokoontuu yhteen pohtimaan nuorisotyötä. Metsämiesten Säätiön järjestämässä seminaarissa oli paikalla väkeä maa- ja metsätalousministeriöstä, metsäalan oppilaitoksista kaikilta opetusasteilta, metsäyhtiöistä, etujärjestöistä ja Metsähallitukselta.

Metsäalan tahto jatkaa nuorisotyötä tuli selväksi heti Ihminen ja metsä -seminaarin alussa. “Tämä on Metsä puhuu -hankkeen päätösseminaari, mutta oikeasti olemme välimatkan krouvissa”, sanoi Ilpo Tikkanen, Metsämiesten Säätiön hallituksen puheenjohtaja. Hankkeen evaluoinnista kerrotaan täällä.

Esa Härmälä. Kuva: Erkki Oksanen
Metsäalan pitäisi pystyä valitsemaan ikäluokan parhaat, eikä vain ne, joilla on metsäinen harrastus tai perhetausta, sanoi Esa Härmälä. Kuva: Erkki Oksanen

Hankkeen evaluoinnissa perättiin alan johdon sitoutumista nuorisotyöhön, ja sellainen saatiin heti tilaisuuden alussa, kun  Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä antoi työlle tukensa.

Tilaisuudessa kehuttiin useaan otteeseen Metsähallituksen Rovaniemellä sijaitsevan Tiedekeskus Pilkkeen hyvää otetta nuorisotyössä. “Vastaava tarvittaisiin myös pääkaupunkiseudulle ja sinne pitäisi päästä seutulipulla”, Härmälä.

Tarvetta korostaa se, että Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toiminnanjohtajasta Tapani Tulkista tuntuu, ettei pääkaupunkiseudulla saa kuntien ja valtion metsissä tehdä enää muuta kuin kävellä poluilla. Härmälän mukaan on huolestuttavaa, jos partiolaisista tuntuu tältä.

Luonnonvara @MTKkoulutus: Perusopetuksen oppilaille tulisi kaikille tarjota oppimiskokemus metsästä, kertoo Esa Härmälä #metsäpuhuu seminaarissa.

Kirsi Arino. Kuva: Erkki Oksanen
Biologian ja maantiedon lehtori Kirsi Arinon mielestä on tärkeää ottaa nuoriin kontakti jo ala-asteella. “14-vuotiasta pöydän alle liukujaa on vaikea saada kiinnostumaan mistään”, hän sanoi. Hän itse opettaa metsässä ja metsästä. Kuva: Erkki Oksanen

Yksi metsä puhuu -hankkeen tavoitteista oli lisätä nuorten kiinnostusta tulla opiskelemaan metsäalaa. Vaikka hakijamäärät ovat hieman kasvaneet, riittää tavoitteen saavuttamisessa vielä tekemistä.

Vain muutama prosentti nuorista on kiinnostunut metsäalan opinnoista. Toisaalta, iso osa ei ole kiinnostunut mistään alasta – sehän on valtava mahdollisuus, seminaarissa kommentointiin.

Härmälän mielestä kiinnostusta metsäalan koulutuksen lisäisi, jos kouluja olisi  myös isoissa kaupungeissa Etelä-Suomessa. Lisäksi muidenkin alojen opiskelijat voisivat tällöin suorittaa metsäalan opintoja.  Tässä on se vaikeus, että nuoret eivät muuta kauas kotoa, sanoi  Metsätehon toimitusjohtaja Heikki Pajuoja. Suurin osa nuorista valitsee koulun, jonne on kotoa matkaa alle 90 kilometriä. Pohjoissuomalaisiinhan tämä ei päde. Toisaalta, iso osa nuorista asuu aivan eteläisimmässä Suomessa.

Piritta Marttila @pirtta: Oletko kertonut oman lähipiirin nuorille metsäalasta? Hyviä ideoita nuorisoviestintään! @PILKEtalo #metsäpuhuu #metsäala

Ryhmätyötä Metsä puhuu -seminaarissa. Kuva: Erkki Oksanen
Seminaarin lomassa tehtiin ryhmätöitä. Tässä mietitään, millä tavalla yhteistyö ja verkostot saadaan toimimaan hyvin. Joka alalla on tärkeitä asioita, jotka jonkun pitäisi tehdä. Tässä tilaisuudessa piti nimetä viisi asiaa, jotka voi itse tehdä nuorisoviestinnän eteen. Kuva: Erkki Oksanen

Kaksi Metsä puhuu -hankkeen käytännön toteuttajaa, yhteyspäällikkö Sirpa Kärkkäinen ja suunnittelija Vilma Issakainen Suomen Metsäyhdistyksestä kertasivat hankkeen tavoitteet ja saavutukset.  He muistuttivat, että jokainen metsäalan työntekijä on alan maineen rakentaja ja viestinviejä. Sitä työtä ei voi ulkoistaa.

Sosiaalinen media ja bloggaajat ovat keinoja tavoittaa nuoria ja vähän vanhempiakin. Laurean ammattikorkeakoulun opiskelijat Iida Hepolehto ja Atso Ahonen kertoivat, että nuoret haluavat olla verkossa positiivisia.

Inna-Pirjetta Lahti @innastus: Nuorten motivaatio jakamiseen somessa: itsetunto, hyväksytyksi tuleminen ja itsensä määrittäminen #metsäpuhuu #some

Iida Hepolehto ja Atso Ahonen. Kuva: Erkki Oksanen
Miten metsäala voi olla nuorten elämässä mukana? Iida Hepolehdolta ja Atso Ahoselta kysyttiin. “Metsäalalla on tarjota töitä, se kiinnostaa nuoria”, he vastasivat.

He ovat erityisesti Facebookissa tarkkoja siitä, millaisen kuvan antavat itsestään. Siksi he jakavat tai tykkäävät siellä harvoin, mutta seuraavat kyllä tärkeinä ja kiinnostavina pitämiään asioita.

Hepolehto ja Ahonen neuvoivat lähestymään nuoria sisältö edellä.  Jos mainosvideo on hauska ja toimiva, sen voi jakaa, vaikka se on mainos. Kaunis kuva tuotteesta leviää Instagrammissa, mutta ei, jos siihen on lätkäisty Nyt -30%! -leima päälle.

Bloggaajat ovat kuudes valtiomahti ja he toimivat ihan eri tavalla kuin perinteiden media. Ihmiset luottavat bloggaajien arvioihin. Bloggaajan neuvo ja mielipide tuntuu tuttavan neuvolta ja mielipiteeltä, kertoi Kohtaamistoimisto Innastuksen perustaja Inna-Pirjetta Lahti.

Vanhempien asenteet ja mielipiteet vaikuttavat nuorien valintoihin, vaikka nuori ei sitä aina myöntäisikään.  Siksi vanhempiin kannattaa vaikuttaa. Jos se kiinnostaa, voisi miettiä yhteistyötä äitibloggaajien kanssa, Lahti sanoi. Lapsiperheen arjesta bloggaavat äidit ovat suuri ja luettu ryhmä.

Anne Kettunen @KettuAnne: Illan seminaarissa äänestettiin kävyillä. #töissämetsäalalla #käpyeiselänalla #metsäpuhuu

Seminaari päättyi konkreettiseen sitoutumiseen. Jokaisen tuolille oli jaettu männyn käpy. Sen sai pudottaa siihen maljakkoon, jonka kyltti kertoi omasta suhteesta metsäalan nuorisotyöhön.

Metsä puhuu -seminaarin sitoutumiskäpyjä. Kuva: Erkki Oksanen
Illan päätteeksi vasemmanpuoleinen maljakko oli täysi ja toinen pysyi tyhjänä. Kuva: Erkki Oksanen

Metsa puhuu -hankkeen verkkosivut

Ihminen ja metsä -seminaari

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti