Uusi biokomposiitti VTT:ltä

VTT:n, Plastec Finlandin ja KO-HO Industrial Designin yhteistyönä uudenlaisesta biokomposiitista tehty tuoli. Kuva: VTT
VTT:n, Plastec Finlandin ja KO-HO Industrial Designin yhteistyönä uudenlaisesta biokomposiitista tehty tuoli. Kuva: VTT
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt kovaa muovia korvaavan, täysin biopohjaisen materiaalin, jota voi muovata lämmön avulla. Materiaalin pohjana on jo kaupallisessa käytössä oleva PLA-biomuovi, johon VTT on yhdistänyt puusta valmistetun selluloosakuidun.

”Se on samaa sellua, jota käytetään paperin valmistukseen”, sanoi tutkimustiimin päällikkö Lisa Wikström Kansan Uutisten jutussa. Elinkaarensa lopussa materiaalista valmistetut tuotteet voi kompostoida tai polttaa energiaksi ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä.

Wikströmin mukaan itse biomuovi ei ole uusi keksintö, mutta VTT on parantanut sen ominaisuuksia sellulla. Ensimmäinen mallituote on design-tuoli, joka on valmistettu VTT:n, Plastec Finlandin ja KO-HO Industrial Designin yhteistyönä.

”Saavutimme kaikki asettamamme tavoitteet. Selluloosakuidun osuus materiaalissa on merkittävä, tuoli näyttää hyvältä ja aineen suorituskyky on erinomainen. Tuolista tuli vähän kalliimpi kuin perinteinen fossiilinen muovituoli”, Wikström sanoo.

Kirjoita kommentti