UPM kehitti biomateriaalin 3D-tulostukseen

UPM Formi 3D -tulostusmateriaali myydään granulaatteina. Kuva: UPM
UPM Formi 3D -tulostusmateriaali myydään granulaatteina. Kuva: UPM
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Metsäyhtiö UPM on kehittänyt 3D-tulostukseen tarkoitetun biokomposiittimateriaalin, jossa yhdistyvät sellukuitu ja eloperäinen biopolymeeri. Sellukuidut saavat materiaaliin luonnollisen tuntuisen mattapinnan. Materiaalista saa valmistettua sekä vaaleita että tummia sävyjä.

Biokomposiitista voi tehdä suuria, mutta myös pieniä ja tarkkoja 3D-tulosteita. Yksityiskohtaisen tuloksen mahdollistaa se, että materiaali sopii myös pieniin suuttimiin.

Materiaali myös jäähtyy nopeasti ja kutistuu vain vähän. Se parantaa tulostuksen vakautta ja mahdollistaa 3D-tulostamisen myös suuressa mittakaavassa. UPM Formi 3D -nimistä materiaalia valmistetaan ja myydään granulaatteina. Materiaalista valmistetut tuotteet ovat myrkyttömiä ja hajuttomia.

Komposiittia voi värittää ja ruiskuvalaa tai tulostaa muovin tapaan. Valmiita tulosteita on mahdollista työstää puun tapaan hiomalla, maalaamalla ja liimaamalla. Materiaalin tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi arkkitehtisuunnittelussa käytettävät konseptimallit, designtuotteet ja tuotteet opetuskäyttöön.

UPM Formi 3D:tä on käytetty jo kaiutinkoteloissa ja autonvalmistuksessa. Biokomposiitin tuotantolaitoksia on Suomessa ja Saksassa.

Yleisimmät 3D-tulostuksessa käytettävät materiaalit ovat polyaktidi (PLA) ja akryylinitriilibutadieenistyreeni (ABS). Polyaktidi on kestomuovi, jonka raaka-aineena voivat olla esimerkiksi maissi, sokeriruoko tai sokerijuurikas, eli myös se voi olla biopohjaista.

ABS taas on tuotettu fossiilisista polttoaineista ja se kuormittaa ympäristöä enemmän kuin PLA tai UPM:n Formi 3D.

Kirjoita kommentti