Tietokonemalli hirsirakentamiseen

Pudasjärven hirsikampus. Kuva Sweco
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Maailman suurin hirsikampus Pudasjärvellä on ensimmäinen täydellä tietomallikaavalla toteutettu puurakentamiskohde Suomessa. Mallinnuksen mahdollisuuksia on hyödynnetty ennen näkemättömässä laajuudessa erityisesti puurakentamisen suunnittelussa ja tiedon siirrossa puuosien tuotantoon.

Tietomallinnus on jo osoittanut voimansa. Se muun muassa mahdollistaa suunnitteluratkaisujen toistamisen vaihtelevissa tilanteissa hyvällä onnistumisprosentilla.

Hirsi on poikkeuksellinen runkomateriaali näin isossa hankkeessa. Hirsiosat on tehty tehtaalla ja työ on edellyttänyt tarkkaa suunnittelua ja toteutusta muun muassa liittymärakenteiden ja asennusten osalta. Se, että suunnitellut rakenteet voi varmasti toteuttaa, on ollut merkittävässä osassa suunnittelua. Toiminnallisuudesta tai arkkitehtuurista ei silti ole tarvinnut tinkiä.

Mallinnuksen ansiosta tuotantosuunnittelu on saanut tarkat lähtötiedot. Se on mahdollistanut virheettömän ja sujuvan ketjun tiukassa toimitusaikataulussa.

Pudasjärven hirsikampus nousi Tekla BIM Awards 2016 -kilpailussa ylivoimaiseksi yleisön suosikiksi. Erityisen kiinnostavana ja inspiroivana pidettiin juuri mallinnettujen hirsirakenteiden käyttöä. Hirsikampus sai myös tuomariston kunniamaininnan.

Mallinnuksen on kehittänyt Sweco, joka on ollut mukana hankkeen rakennesuunnittelussa sekä sähkösuunnittelussa.

Pudasjärven hirsikampuksen rakentamisessa on ollut käytössä myös elinkaarimalli. Siinä rakentaja vastaa myös rakennusten kunnossapidosta käytön aikana, mikä on kannustanut siihen, että suunnitteluratkaisuissa on otettu huomioon ratkaisujen kestävyys.

Kirjoita kommentti