Sellu lujittaa muovikomposiitteja

Puupuhallin. Kuva: Aqvacomp
Puupuhallin. Kuva: Aqvacomp
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Aqvacomp on uudenlainen biokomposiitti, joka hyödyntää metsästä saatavaa sellukuitua muovimateriaalien lujittamiseen. Samanniminen yhtiö aloitti komposiitin tuotannon loka-marraskuun vaihteessa 2017 Metsä Fibren Rauman-sellutehtaan yhteydessä. Myöhemmin tuotanto aloitetaan myös saman yhtiön Äänekosken biotuotetehtaan yhteydessä.

Tehtaan tuottamaa rakeistettua muovin ja sellun komposiittia käytetään muun muassa soittimissa. Useat referenssit osoittavat, että se saadaan ominaisuuksiltaan jopa paremmaksi kuin monilla, harvinaisilla ja uhanalaisilla puulajeilla, kuten eebenpuu. Valmistus on nopeaa: kitaran otelauta valmistuu ruiskuvalulla minuutissa.

Kehitystyössä ratkaisevaa oli muovin yhdistäminen kuivaamattomaan sellumassaan. Normaalisti muovi ja sellu hylkivät toisiaan. Teknologian kehityksessa tehtiin läpimurto, kun tämä hylkiminen onnistuttiin poistamaan. Teknologia myös säästää energiaa, kun sellumassaa ei tarvitse kuivata. Tuloksena on täsmälleen halutun kaltainen tuote, jossa muovin ja sellun osuutta ja laatua voidaan säätää lopputuotteen mukaan. Tyypillisesti sellun osuus tuotteessa on 20–40 prosenttia.

Sellu korvaa muoveissa käytettyjä lujitteita, kuten mineraaleja ja lasikuitua. Sellu on niitä parempaa, mutta myös uusiutuvaa ja kevyempää, mikä vähentää kuljetuskustannuksia.

Käyttökohteita ovat esimerkiksi auto- ja kodinelektroniikkateollisuus. Tavoitteena on nimenomaan korkean lisäarvon tuotanto. Työllisyysvaikutus tehtaalla on noin viisi henkeä työvuoroa kohti. Tuotteen markkinat kehittyvät nopeasti erityisesti Aasiassa.

Kirjoita kommentti