Puurunkoinen polkupyörä

Wiilubike. Kuva: Wiilubike
Wiilubike. Kuva: Wiilubike
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Suomalainen yritys on keksinyt pyörän uudelleen, nimittäin polkupyörän. Normaalisti polkupyörän materiaaleina on käytetty uusiutumattomia materiaaleja, mutta Wood Innovations Finland Oy:n kehittämän pyörän runko on tehty koivuviilusta.

Pyörä on muutaman vuoden kehitystyön tulos ja tarkoitettu kaupunkikäyttöön. Wiilubike-niminen pyörä ei ole markkinoiden halvimpia, mutta se tavoitteleekin ostajia enemmän ekologisuudellaan.

Puusta tehdyn pyöränrungon ominaisuudet ovat erilaiset metallisiin verrattuna. Esimerkiksi rungon sivuttaisjäykkyys on tuottanut paljon päänvaivaa. Puu myös laajenee ja kutistuu ilman kosteuden mukaan ja vuodenajatkin vaikuttavat puuhun eri tavalla kuin metalleihin ja hiilikuituun.

Pyörän kehittäjä, kokemäkeläinen Ilari Alaruka näkeekin, että pyörää tulisi huoltaa, kuten muitakin kulkuneuvoja, tässä tapauksessa vahaamalla se parin vuoden välein.

Pyörän kehittäminen jatkuu ja yritys haluaa pitää tiivistä yhteyttä ensimmäisten mallien omistajiin. Tulevaisuuden visioon kuuluu nykyiseen malliin perustuva sähköpyörä ja kookkaampi polkupyörä. Yritys näkee ulkomaat, etenkin Euroopan pyöräilymaat potentiaalisina markkina-alueina.

Kirjoita kommentti