Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä testataan parhaillaan puupohjaisia ja antimikrobisia muovi-, pinnoite- ja tekstiilimateriaaleja. Tutkittavana on, voidaanko niiden avulla parantaa hygieniaa ja korvata sairaaloissa käytettäviä öljypohjaisia tuotteita.
VTT:n, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja alan yritysten yhteishankkeessa on tunnistettu puupohjaisia yhdisteitä, joilla voidaan vähentää haitallisia mikrobeja sairaaloissa, kertovat osapuolet yhteisessä tiedotteessa.
Tällaisia yhdisteitä on puiden kaikissa osissa ja erityisen runsaasti esimerkiksi puunkuoressa ja neulasissa. Sahojen ja sellutehtaiden kuorikasoissa sekä hakkuumetsien tähteissä on suuria määriä lupaavia aineita ja niiden muodostamia seoksia.
Puuperäisiä kemikaaleja sisältäviä tuotteita, kuten pihkasalvoja sekä pesu- ja puhdistusaineita on ollut jo kauan markkinoilla. Sairaalaympäristössä kiinnostavimpia kohteita biopohjaisille materiaaleille ovat muun muassa tekstiilit, pakkausmateriaalit sekä ruoka- ja kahvilatilojen kertakäyttö- ja noutoastiat.
Koevaiheeseen edenneessä Sami&Samu-hankkeessa on kartoitettu useita lupaavia puupohjaisia aineita. Vaikuttavat aineet on eristetty tuoreista havu- ja koivupuista Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.
Esimerkkejä käyttökohteista ovat muun muassa potilaishuoneiden väliverhot, joilta edellytetään kykyä estää mikrobien kasvua tai tappaa niitä. Keski-Suomen keskussairaalan kokeissa selvitetään, miten puunkuoren tanniinilla käsiteltyjen verhokankaiden ja tavanomaisten väliverhojen mikrobimäärät eroavat toisistaan kahden kuukauden seurantajakson aikana. Testattavat tanniinit ovat kaupallisia tuotteita.
Kiinnostava sovelluskohde ovat myös lattia- ja pöytätasojen pintakäsittelyaineet sekä yleispesuaineet.
Hankkeen tulokset valmistuvat keväällä vuonna 2021. Siihen osallistuvat yritykset ovat KiiltoClean, Millidyne, Paptic, Sakupe, Serres, UPM, Walki, Woodly ja Repolar Pharmaceuticals.