Puupohjainen ratkaisu rakennusten akustiikkaan

Lumir-akustiikkapinnoite Helsingin yliopiston Yliopistonkatu 4:n kattorakenteissa. Kuva: Lumir
Lumir-akustiikkapinnoite Helsingin yliopiston Yliopistonkatu 4:n sisäkattorakenteissa. Kuva: Lumir
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Vantaalainen Lumir on kehittänyt rakennusten akustiikan rakentamiseen puupohjaisen ratkaisun. Tuote on biokuitupohjainen ruiskute, joka voidaan ruiskuttaa esimerkiksi rakennuksen runkoon kiinnitettävien levyjen päälle. Tuote ei muodosta sisäilmaan formaldehydiä tai muita haitallisia päästöjä.

Lumirin toimitusjohtaja Marko Makkosen mukaan tuote on eristevillaa helpompi asentaa. Se voidaan esimerkiksi ruiskuttaa rakennuksen koolauksen päälle kiinnitettyjen kipsilevyjen pintaan noin kuuden millimetrin paksuisena kerroksena.

Lumir säästää monelta työvaiheelta, kun ei tarvita nykyisin akustiikkaratkaisuihin käytettävien villalevyjen asennusta, saumauksia eikä kittauksia. Asennus voidaan tehdä matalat äänet sitovalla reiällisellä kipsikartonkilevyllä, jonka päälle tulee korkeat äänet sitova massaruiskute. Lisäksi Lumir voidaan valmistaa myös kontissa vaikkapa rakennustyömaan pihalla.

Lopputuloksena syntyy kova ja saumaton pinta, joka on mahdollista värittää minkä väriseksi tahansa. Ruiskutetta on käytetty esimerkiksi Eduskuntatalon peruskorjauksessa ja suurten tilojen saumattomissa kattopinnoissa. Lisäksi sitä on käytetty Kansalliskirjaston ja Valtioneuvoston kanslian peruskorjauksessa.

Tuotteelle on Makkosen mukaan ollut kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla. Tavoitteena on myös vienti, kunhan kokemukset Suomesta ovat karttuneet riittävästi. ”Kysyntää on esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa”, Makkonen sanoo.

Kirjoita kommentti