Sahanpuru voisi tarjota yhden ratkaisun maailman ravinnontarpeeseen, uskoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Risto Korpinen. Korpisella on käynnissä tutkimushanke, jossa hän tavoittelee korkealuokkaisen, yksisoluisen proteiinin valmistamista sahanpurusta. Proteiini voitaisiin myöhemmin jalostaa esimerkiksi kalanrehuksi.
Korpisen mukaan nykyinen tapa syöttää soijaa ja villikalaa viljeltäville kaloille on ongelmallinen. ”Villikalan käyttö kalanrehuna on johtanut maailman kalakantojen romahtamiseen”, Korpinen sanoo.
Soijateollisuuteen kohdistuu kritiikkiä yhtä lailla, sillä soijaviljelysten tieltä joudutaan raivaamaan usein metsää. Korpisen mukaan Suomessa käytetään paljon soijan kaltaista tuontirehua ja kalateollisuudelta puuttuu kestävä kotimainen vaihtoehto kalanrehuksi.
Valtaosa Suomen sahojen tuottamasta sahanpurusta käytetään sellun ja energian tuotantoon. Jäljelle jäävää osaa ei ole välttämättä hyödynnetä mitenkään. Tätä sahanpurua Korpinen pitää ihanteellisena kalanrehun raaka-aineena.
Hänen mukaansa myös peruna- ja maissitärkkelystä voisi käyttää proteiinin valmistuksessa, mutta se ei ole järkevää, koska niitä voi hyödyntää myös ihmisten ravintona.
Tekemällä sahanpurusta rehuproteiinia sahat voisivat myös lisätä menetelmällä kannattavuuttaan.