Pihkan ainesosa tuhoaa koronan muovipinnoilta

Koronaan tehoava pihkavalmiste. Kuva: Premix
Suomalaisyhtiön teknologialla haitalliset virukset tuhoutuvat pinnoilta viidessä minuutissa. Kuva: Premix Oy

Muovimateriaalivalmistaja Premix on kehittänyt teknologian, joka tuhoaa tehokkaasti muovipinnoille päätyneet SARS-COV2- eli koronavirukset. Vaikuttavana aineena teknologiassa on pihkasta peräisin oleva ainesosa, joka tehoaa viruksiin minuuteissa.

Tuote on patentoitu nimellä Prexelent ja sen vaikuttavaa ainetta voi jalostaa sellutuotannon sivuvirrasta mäntyöljystä, kertoo Kemia-lehti.

Jyväskylän yliopisto tutki marraskuussa Covid-19-koronaviruksen säilyvyyttä Prexelentiä sisältävillä pinnoilla. Tulosten mukaan 99,7 prosenttia viruksista tuhoutui viidessä minuutissa.

Professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta sanoo, että kosketustartunnan mahdollisuus Prexelentiä sisältävältä muovipinnalta jää hyvin pieneksi, varsinkin jos käsihygienia on hyvällä tasolla.

Keksinnössä virukset tuhoava ainesosa seostetaan suoraan muoviin, jossa se nousee hallitusti ja halutun ajan kuluessa muovin pintaan. Teknologialla voidaan valmistaa esimerkiksi tarrakalvopinnoitetta.

Prexelentiä sisältävä muovi tuhoaa myös muita mikrobeja. Se on myrkytön ja turvallinen eikä se vähennä pinnoitemuovin kierrätettävyyttä. Teknologian käyttömahdollisuudet ovat laajat: esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa, julkisessa liikenteessä ja kaupoissa on paljon pintoja, joilla koronavirus voi elää pitkäänkin.

Premixin toimitusjohtajan Hanna Ristolan mukaan tarrakalvon ja muiden antimikrobista ainetta sisältävien tuotteiden valmistus on muoviyrityksille mahdollista nopealla aikataululla.

”Prexelentiä sisältävät materiaalit sopivat yleisesti käytössä oleviin laitteisiin ja valmistusprosesseihin, joten käyttöönoton vaatimat investoinnit ovat hyvin kohtuullisia ja sovelluskohteet lähes rajattomat”, Ristola kertoo Kemia-lehdessä.

Premix on vuonna 1980 perustettu nurmijärveläinen perheyritys, joka tunnetaan etenkin sähköä johtavista muovimateriaaleistaan.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti