Papticissa on paperin ja muovin parhaat ominaisuudet

Paptic-kassi. Kuva: Paptic
Kauppakassi on ensimmäinen Paptic-materiaalista tehty kaupallinen tuote. Kuva: Paptic
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Suomalaisen Paptic Oy:n patentoimalla teknologialla voidaan valmistaa ympäristöystävällisiä kuitutuotteita, joilla on muovinkaltaisia ominaisuuksia. Materiaalista tehdyt kauppakassit vastaavat Euroopan unionin tavoitteeseen vähentää muovikassien käyttöä: 80 prosenttia raaka-aineesta on uusiutuvaa puuta ja se voidaan kierrättää kartonkikeräyksessä tai kompostoida.

Materiaalissa yhdistyvät paperin uusiutuvuus ja muovin monikäyttöisyys. Materiaalia voidaan valmistaa vastaavalla tavalla kuin paperia, jolloin se on myös kustannustehokasta.

Materiaali on muovia vahvempaa, se kestää vettä, se on miellyttävän tuntuinen kosketeltaessa ja sitä voi taitella niin, että esimerkiksi Paptic-kassin saa hyvin pieneen tilaan. Samaa kassia voidaan myös käyttää useita kertoja.

Paptic-materiaali on painokelpoista ja se soveltuu elintarvikkeiden pakkaamiseen. Sen paino vaihtelee 30:sta 150 grammaan neliömetriä kohti ja paksuus 30:stä 200 mikrometriin. Materiaali kestää venytystä paremmin kuin paperi, mutta siitä huolimatta se pitää muotonsa paremmin kuin muovi.

Ensimmäisenä Paptic-kassit otti käyttöön Seppälä.

Euroopassa käytetään vuosittain 100 miljardia muovikassia, noin 180 kassia henkeä kohti. Unionin tavoitteena on laskea määrä 90:een vuoden 2019 loppuun mennessä ja 40:een vuoden 2025 loppuun mennessä.

Monet maat ohjaavatkin kuluttajia käyttämään muita kuin muovikasseja. Paptic-kassi vastaa suoraan tähän kysyntään.

Päivitys 2.6.2020:

Paptic aloitti sopimusvalmistajan kanssa Paptic Tringa -tuotteiden valmistamisen vuoden 2018 joulukuussa. Toiminta tuotti jo vuoden 2019 aikana noin puolen miljoonan euron liikevaihdon.

Paptic Tringan suurimpia asiakkaita Suomessa ovat Sokos ja Stockmann, joista Sokos on ottanut käyttöön Papticin kassit ja Stockmann kassit ja verkkokaupan lähetyskuoret. Asiakkaina on myös suuria ranskalaisia muotitaloja ja pehmopaperien valmistajia. Vuoden 2020 aikana kauppoihin tulevat myös ensimmäiset Papticiin pakatut elintarvikkeet.

Paptic aikoo skaalata teknologiansa materiaalivalmistajien kanssa teolliseen mittakaavaan. Suunnitelmissa on nykyistä resurssitehokkaampien materiaalien valmistus ja entistä laajempi muovikalvojen korvaaminen.

Kirjoita kommentti