Pakurikääpää keinoviljelyyn

Pakurikäävän viljelyn vaiheet. Kuva: Suomen Pakuri Oy
Pakurikäävän viljelyn vaiheet. Kuva: Suomen Pakuri Oy
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Suomen Pakuri Oy tarjoaa metsänomistajille palvelupakettia pakurikäävän viljelystä. Pakurikääpä sisältää lukuisia terveyttä edistäviä ainesosia. Siitä voi keittää teetä tai käyttää sitä alkoholiuutteiden valmistamiseen. Sillä on pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä venäläisessä kansanparannuksessa. Venäjällä pakurikääpää on käytetty vatsa- ja keuhkosyövän hoitoon. Tutkimuksessa on havaittu, että pakurikäävän ainesosat ovat tuhonneet influenssaviruksia sekä erilaisia syöpäsoluja.

Itse asiassa pakurikääpä ei ole kääpä, vaan sienen kasvannainen, pakuri, joka on musta, epämääräisen muotoinen, lohkeileva pahka. Se kehittää itiöitä vasta puun kuoltua, mistä johtuen pakurikäävän viljely elävissä puissa ei levitä pakurikääpää muihin puihin. Viljelyyn käytetyt puut voidaankin – ja leviämisvaaran takia pitää – kaataa viljelyn jälkeen ja sen jälkeen puu voidaan käyttää hakkeena, polttopuuna tai selluteollisuuden raaka-aineena.

Suomen Pakuri tarjoaa metsänomistajalle koko pakurin kasvatuspaketin. Yritys istuttaa sienet koivun runkoon, kerää pakurin ja ostaa sen. Pakurin kasvatus kestää istutuksen jälkeen 5–6 vuotta. Pakurin kilohinta on 33—50 euroa.

Suomen Pakuri Oy kasvattaa pakurikäävän istutettavan rihmaston itse. Toiminta nojaa Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuksiin.

Kirjoita kommentti