Nanosellua perunasta

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Nanoselluloosasta on perinteisesti ajateltu, että se on puupohjainen, metsäteollisuuden tuote. Nyt sen tuotantoon on kuitenkin saattanut löytyä parempi raaka-aine: peruna, juurikkaat ja niiden tähteet.

Suomalainen Betulium-yritys on kehittänyt menetelmän, jonka avulla nanoselluloosan tuottaminen perunasta ja juurikkaista on sekä helpompaa että halvempaa kuin puuperäisestä selluloosasta.

Puupohjaisen selluloosan ongelma on, että se on erittäin vahvaa, jolloin sen hajottaminen edelleen nanoselluloosaksi vaatii paljon energiaa ja muuta prosessointia. Peruna ja juurikkaat ovat rakenteeltaan löyhempiä, jolloin niiden käyttäminen nanoselluloosan raaka-aineena on sekä helpompaa että halvempaa.

Perunasta ja juurikkaista sinällään ei kuitenkaan kannattane valmistaa nanoselluloosaa, koska silloin sen tuotanto kilpailisi ruoantuotannon kanssa. Mutta raaka-aineeksi kelpaavat myös niiden tähteet, jotka perinteisesti on käytetty esimerkiksi rehujen tuotannossa. Nanoselluloosan tuottaminen toisi tähän arvoketjuun mahdollisuuden suurempaan arvonlisään.

Yhtiön teknologialla tehtyjä tuotteita voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikkeissa, maaleissa ja pinnoitteissa, rakentakisessa, kosmetiikassa, ja pesuaineissa sekä kumi-, komposiitti ja muoviteollisuudessa.

Materiaaliteknologian yhtiö Bang&Bonsomer on vastikään ostanut vähemmistöosuuden Betuliumista. Yhtiöt ovat tehneet nanoselluloosan kehittämisestä ja kaupallistamisesta pitkäaikaisen, maailmanlaajuisen sopimuksen.

Kirjoita kommentti