Metyyliselluloosasta kehitetään kestävää valokuitua

Kuvassa on puhdas, läpinäkyvä Aalto-metyyliselluloosakuitu asetettuna ”Aalto”-tekstin päälle. A-kirjaimen korkeus on noin kaksi millimetriä. Kuva: Aalto-yliopisto
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Valokuitua voi tehdä myös puusta. Selluloosan johdannainen metyyliselluloosa sopii läpinäkyvän ja kestävän valokuidun valmistukseen, selviää Tampereen yliopiston verkkosivujen uutisesta.

”Selluloosa on ekologinen raaka-aine, jota on runsaasti saatavilla ja jolla on paljon potentiaalia mitä erilaisimpiin sovelluksiin”, kertoo Tampereen yliopiston tenure track -professori Nonappa Nonappa.

Perinteiset piilasista tehdyt valokuidut kykenevät siirtämään valosignaaleja kymmenien kilometrien päähän niin, että signaali heikkenee vain vähän. Piilasin ongelma on kuitenkin hauraus ja joustamattomuus, minkä vuoksi siitä tehdyt valokuidut eivät sovellu kovinkaan hyvin esimerkiksi autoihin, tekstiileihin ja muihin sovelluksiin, missä ne saattaisivat murtua.

Metyyliselluloosasta kehitetty valokuitu taas ei välitä valoa yhtä pitkiä matkoja, mutta se kestää paljon paremmin liikettä murtumatta. Siksi se on hyvä ratkaisu ainakin lyhyille matkoille.

Metyyliselluloosasta valmistettuja optisia kuituja voidaan muokata muihinkin käyttötarkoituksiin. Kuituja voidaan käyttää esimerkiksi erilaisissa anturisovelluksissa, kertoo tohtorikoulutettava Ville Hynninen.

Valokuidun valmistus metyyliselluloosasta ei vaadi korkeita lämpötiloja eikä haitallisilla kemikaaleja. ”Tutkimuksemme osoitti, että optisia kuituja voi valmistaa huonelämpötilassa ilman kemiallisia sidosaineita”, Nonappa sanoo.

Tutkimukseen osallistuivat professori Nonapan tutkimusryhmä Tampereen yliopistosta sekä professori Olli Ikkalan ja professori Zhipei Sunin ryhmät Aalto-yliopistosta.

Kirjoita kommentti