Metsäteollisuuden sivutuotteesta lannoitetta

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Kotka-Haminan kehittämisyhtiö Cursorin hankkeena alkanut BioA-yhtiö aloittaa Kotkassa lannoitetuotannon. 30 miljoonan euron investointi tuottaa aluksi noin 40 000 tonnia lannoitetta vuodessa. Vuonna 2020 tuotanto on tarkoitus kymmenkertaistaa. Lannoitetta valmistetaan paperiteollisuuden sivutuotteista ja voimalaitosten puhdistetusta tuhkasta.

Ensimmäisessä vaiheessa raaka-ainetoimittajia on tarkoitus olla muutama. Myöhemmin raaka-ainetta toimittaisi viereinen Stora Enson Sunilan sellutehdas.

Paperi- ja sellutehtaiden sivuvirtoja hyödyntämällä valmistukseen kuluu vähemmän energiaa, ja fosforia päätyy vähemmän vesistöihin. Hanke esimerkiksi pienentää Itämereen kohdistuvaa kuormitusta. BioA:lla on kaikkiaan neljä erilaista patenttia lannoitteille.

Yhtiön lannoitetta on testattu Luonnonvarakeskuksen tekemissä testiviljelyissä ja toistaiseksi testeistä on saatu hyviä tuloksia. Lannoitteen pääosa on raaka-aineiden biokaasutuksessa syntyvää jälkimädätettä, joka kuivataan esimerkiksi teollisuuden hukkalämmöllä.

Lannoitteeseen sekoitetaan typpeä ja se pelletöidään, jolloin sitä on helppo kuljettaa, käsitellä ja levittää. Lannoitteeseen lisätään myös tuhkaa, joka sisältää fosforia ja kaliumia ja vähentää maan happamuutta.

Alun perin hanke käynnistyi 2010-luvun alussa. Matkan varrella on suunniteltu muun muassa levää hyödyntävän biokaasulaitoksen perustamista.

”Olemme törmänneet moneen seinään ja aina löytäneet uuden polun eteenpäin. Tällaisten uusien asioiden tekeminen on kymmenen prosenttia kekseliäisyyttä ja 90 prosenttia raakaa työtä”, BioA:n toimitusjohtaja Jari Järvinen sanoi Ylen jutussa.

Kirjoita kommentti