Märkäsellusta suoraan ruokapakkauksia

Metsä Springin ja Valmetin koelaitos Äänekoskella tuottaa elintarvikepakkauksia suoraan märkäsellusta ilman välivaiheita. Kuva: Metsä Spring
Metsä Springin ja Valmetin koelaitos Äänekoskella tuottaa elintarvikepakkauksia suoraan märkäsellusta ilman välivaiheita. Kuva: Metsä Spring
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Metsä Spring ja Valmet ovat päättäneet investoida koelaitokseen, jolla valmistetaan märästä sellusta suoraan ruokapakkauksia ilman välivaiheita. Noin 20 miljoonaa euroa maksavan koelaitoksen rakentaminen alkaa syksyllä Äänekoskella.

”Tavoitteena on kehittää uudenlainen puupohjainen 3D-kuitutuote, jolla voidaan korvata esimerkiksi fossiilisista raaka-aineista valmistettuja pakkauksia. Nyt kiihdytämme vauhtia ja alamme rakentaa koelaitosta”, kertoo projektia Metsä Springissä johtava Jarkko Tuominen yhtiöiden tiedotteessa.

Koelaitoksessa tuotetaan märkäsellua tai puukuitumassaa suoraan valmiiksi pakkauksiksi. Uudenlaiset 3D-kuitutuotteet ovat kierrätettäviä, mutta jos kierrätys ei ole mahdollista, ne hajoavat myös kompostissa.

Metsä Springistä kerrotaan, että tavoitteena on tuote, jolla voidaan korvata muovi tietyissä pakkausloppukäytöissä.

Uudella kuitutuotteella on etuja myös kartonkiin nähden: se vähentää valmistusjätteen määrää ja sen toimitusketju on lyhyt, mikä minimoi logistiikan ja energian määrän. Nykyiset kartongista valmistettavat ruokapakkaukset tuotetaan useiden välivaiheiden kautta loppuasiakkaalle.

Materiaalin käyttökin voidaan minimoida, sillä rakenteesta saadaan vahva jopa ilman liimaa. Kun tuotteeseen ei tule saumoja tai taitoksia, siihen on todennäköisesti helpompaa luoda myös niin sanottuja barrier-ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että erilaiset ainesosat eivät kykene sitä läpäisemään.

Erityisesti elintarvikepakkauksissa on tärkeää kyetä estämään esimerkiksi hajujen, rasvojen ja veden läpäisy.

Koelaitos on tarkoitus käynnistää vuoden 2021 loppuun mennessä Metsä Fibren Äänekosken-tehdasalueella. Valmistuttuaan laitos työllistää kymmenen henkeä.

Hankkeen ensi vaiheen tavoitteena on kehittää uudenlainen kestävä, ympäristöystävällinen ja helppokäyttöinen ruokapakkaus. Tuote voidaan käyttää sellaisenaan tietyissä loppukäytöissä. Pakkauksissa tullaan yhdistelemään myös kartonkia.

Jos koelaitoksesta saadaan riittävän hyviä kokemuksia, seuraava askel on kaupallisia tuotteita valmistavan tehtaan rakentaminen Suomeen lähivuosina.

Kirjoita kommentti