Maailman vahvin kuitu muuttuu biotuotteeksi

DSM:n Dyneema®-lankaa.
DSM:n Dyneema-kuidusta tehtyä lankaa.
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Globaali kemianyhtiö Royal DSM pienentää hiilijalanjälkeään UPM:n puupohjaisten raaka-aineiden avulla. Hollantilaisen DSM:n lisäksi yhteistyössä on mukana saudiarabialainen Sabic.

DSM valmistaa Dyneema®-tuotemerkillä polyeteenikuitua, joka on tähän saakka valmistettu fossiilisista raaka-aineista. Siitä valmistetaan muun muassa köysiä ja tekstiilejä.

Dyneemaa kutsutaan maailman vahvimmaksi kuiduksi. Se on painoonsa nähden jopa 15 kertaa vahvempaa kuin teräs. Kuitua käytetään nostamiseen liittyvien materiaalien lisäksi myös ilmailussa, merenkulussa, urheilussa ja henkilösuojauksessa.

Tarkoituksena on muuttaa DSM:n kuitu biopohjaiseksi Sabicin teknologialla käyttämällä raaka-aineena UPM:n BioVerno -naftaa. BioVerno on yksi UPM Lappeenrannan biojalostamon tuotteista ja sen raaka-aineena on sellunjalostuksen tähteenä syntyvä mäntyöljy.

Ratkaisun avulla DSM pienentää ympäristöjalanjälkeään ja suuntaa kohti bio- ja kiertotaloutta. Kumppanuus on tärkeä askel kohti yhtiön tavoitetta hankkia vähintään 60 prosenttia raaka-aineestaan biopohjaisista lähteistä vuoteen 2030 mennessä.

Siirtyminen biopohjaiseen raaka-aineeseen ei yhtiön mukaan vaikuta kuidun ominaisuuksiin.

“Yhteistyöllä Sabicin ja UPM Biopolttoaineiden kanssa otamme seuraavan tärkeän askeleen kestävyystavoitteissamme ja johdamme teollisuutemme siirtymistä perinteisistä materiaaleista kestäviin raaka-aineisiin”, sanoo DSM:n suojausmateriaalien liiketoiminnasta vastaava toimitusjohtaja Wilfrid Gambade yhtiön tiedotteessa.

”Yhteistyömme Sabicin ja DSM:n kanssa on erinomainen esimerkki biotalouden rajattomista mahdollisuuksista”, sanoo puolestaan myynti- ja markkinointijohtaja Juha Rainio UPM Biopolttoaineista.

Selluntuotannon tähteestä valmistettavan UPM BioVerno -naftan etu muihin biopohjaisiin raaka-aineisiin verrattuna on, että se ei kilpaile peltoalasta ruoantuotannon kanssa.

DSM on 21 000 henkeä työllistävä, tiedepohjainen ravinnon, terveyden ja kestävän elinympäristön aloille keskittyvä yhtiö. Sabic puolestaan on 36 000 henkeä työllistävä kansainvälinen kemianteollisuuden yhtiö.

Kirjoita kommentti