Kodinkoneita puupohjaisesta biokomposiitista

Mysoda Woody -hiilihapotuslaite
Puu on tullut myös kodinkoneisiin. Mysoda Woody -hiilihapotuslaitteen runko on valmistettu puupohjaisesta biokomposiitista. Kuva: UPM
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

UPM Biocomposites ja suomalainen Mysoda ovat kehittäneet lähes kokonaan uusiutuviin raaka-aineisiin pohjautuvan kodinkoneen. Biopohjainen hiilihapotuslaite on tullut lokakuun aikana myyntiin Suomessa ja useissa muissakin Euroopan maissa.

Laite on tehty UPM Formi EcoAce-biokomposiitista, joka on valmistettu puukuidusta ja UPM BioVerno -naftasta. Uusi materiaali korvaa hiilihapotuslaitteen rungossa käytetyn öljypohjaisen muovin.

Ominaisuuksiltaan biokomposiitti vastaa fossiilisia muoveja ja sitä voidaan muotoilla samanlaisilla tekniikoilla ja muoteilla. Materiaalin ulkonäössä ja aistituntumassa on yhtäläisyyksiä puuhun, koska puukuidut antavat tuotteelle luonnollisen pinnan.

Koska biokomposiitti valmistetaan metsäteollisuuden sivuvirroista, kuten mäntyöljystä sekä sahanpurusta ja -lastuista, valmistus ei lisää hakkuita.

”Vahva yhteistyö ideasta designiin ja materiaaleihin johti täysin uudenlaiseen tuotekonseptiin. Yhteinen matka ja siitä syntyneet innovaatiot ovat olleet erittäin innostavia”, sanoo UPM Formin johtaja Ralf Ponicki. Hän korostaa, että biokomposiitin erinomaisuus on kestävyydessä ja hiilijalanjäljessä.

”Uusiutuvalla materiaalilla voidaan vähentää tuotteen hiilijalanjälkeä jopa 50–70 prosenttia vertailutavasta riippuen. Materiaali voidaan myös kierrättää.”

Mysodan hiilihapotuslaitteessa käytetty raaka-aine tulee Suomesta, mutta laite valmistetaan Kiinassa.

”Otamme ison harppauksen tuomalla kuluttajille ekologisesti kestävän vaihtoehdon”, sanoo Mysodan toimitusjohtaja David Solomon. Kuluttaja- ja markkinatietoa julkaisevan Statista.com-verkkosivun mukaan Euroopassa myydään 715 miljoonaa keittiön pienkoneita vuonna 2025.

Solomonin arvion mukaan tänä vuonna määrä on 640 miljoonaa, joista valtaosa oli tehty fossiilisesta muovista. Suomessa taas myytiin viime vuonna 2,7 miljoonaa pienkonetta.

”Lähdimme miettimään, voisiko muovin korvata puulla. Halusimme haastaa valmistuksessa kaikki kategorian palaset, missä voimme tehdä kaikki niin ekologisesti kuin mahdollista ja laite olisi kuitenkin kestävä ja kaunis. Kustannussyistä sen piti olla mahdollista valmistaa myös ruiskuvalutekniikalla”, sanoo Solomon.

Solomon toivookin, että muut kodinkonevalmistajat seuraavat perässä.

Kirjoita kommentti