Ehkäisypillereistä jäteveteen joutuva keltarauhashormoni päätyy esteittä vesistöihin, koska ei ole keksitty menetelmää, millä se voitaisiin ottaa pois jätevesistä. Keltarauhashormoni vaikuttaa kaloihin siten, että se saa uroskalat vaihtamaan sukupuoltaan naaraiksi.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n hankkeessa keksittiin yhdistää huokoinen kuitulanka sokeriin, joka kykenee kaappaamaan hormoneita ympäröivästä vedestä. Nyt VTT:llä tutkitaan, pystyisikö tällaista lankaa käyttämään hyväksi vedenpuhdistuslaitoksilla.
Puukuidusta tehty lanka sopii tähän käyttötarkoitukseen hyvin, koska se on hyvin huokoista ja lisäksi edullista, mutta muutkin selluloosapohjaiset langat kelpaavat. Langan huokoinen rakenne tarkoittaa, että langan ominaispinta-ala on suuri, mikä kasvattaa langan ”tehoa” hormonien sieppaamisessa.
Puukuidusta tehdyn langan etuja on myös kotimaisuus ja se, että sen voi polttaa tai kompostoida turvallisesti.
Hormoneja sitovana molekyylinä on käytetty syklodextriinejä, jotka ovat rengasmaisia sokereita. Niillä pystytään ottamaan kiinni myös muita lääkemolekyylejä.
Kehitystyö on ollut osa Design Driven World of Cellulose -hanketta. Sen päättymisen jälkeen kehitystyötä jatketaan ja sitä mahdollisesti skaalataan isompaan mittakaavaan. Koska käytetyt materiaalit ja prosessit ovat edullisia ja teknisesti käyttökelpoisia, estettä teolliselle tuotannolle ei pitäisi olla.