Biofore-konseptiauto

Biofore-konseptiauto. Kuva: UPM
Biofore-konseptiauto. Kuva: UPM
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Metsäyhtiö UPM:n Biofore-konseptiautossa on käytetty perinteisten materiaalien sijaan mahdollisimman paljon biomateriaaleja, kuten vapaasti muotoiltavaa UPM Grada -vaneria ja ja UPM Formi -biokomposiittia. Konseptiauton ovat suunnitelleet ja valmistaneet Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat.

Konseptiautossa onnistuttiin korvaamaan valtaosa perinteisesti valmistetun auton muoviosista biomateriaaleilla. Auton painosta 15 prosenttia on uusiutuvaa materiaalia ja auto on myös 15 prosenttia kevyempi kuin vastaavan kokoinen normaali henkilöauto.

Auton matkustamon lattia, keskikonsoli, mittariston kaareva kehys sekä ovipaneelit on tehty lämpömuotoiltavasta UPM Grada -vanerista, joka taas on koottu liimaamalla koivuviilusta. Keulan maski, sivuhelmat, kojetaulu, ovipaneelit sekä matkustamon paneelit taas on valmistettu UPM Formista, jonka raaka-aineena käytetään puukuitua ja muovia. Autossa on käytetty myös UPM Raflatacin tarramateriaaleja muun muassa.

Biofore-konseptiautossa dieselmoottori. Niinpä sen polttoaineena voi käyttää UPM:n kehittämää puupohjaista BioVerno-dieseliä.

 

 

Kirjoita kommentti