Hammaslääkärin oivallus: puolukka tarjoaa yllättävän avun suunterveyteen

Biotalous

Puolukkametsä, hammaslääkäri ja tutkija Pirjo Pärnänen
"Puolukassa on enemmän tiettyjä fenolisia yhdisteitä kuin muissa marjoissa. Ne tekevät siitä poikkeuksellisen tehokkaan," sanoo hammaslääkäri ja tutkija Pirjo Pärnänen.

Suomalaismetsän arvomarja puolukka tarjoaa yllättävän avun suun terveysongelmiin. Hammaslääkäri ja tutkija Pirjo Pärnänen kertoo, että oivallus syntyi vastaanotolla.

“Potilaslähtöisesti se lähti. Huomasin, että astmalääkitystä käyttävillä ja sokeritasapainon kanssa kamppailevilla potilailla esiintyi usein hiivasientä ja siitä johtuvaa sammasta”, Pärnänen kertoo.

Puolukkaa on kansanperinteessä käytetty sukupolvien ajan (myös) suun ongelmien hoitoon.

“Neuvoloissa neuvottiin ennen vanhaan laittamaan puolukkaa lapsen kielelle hiivasienen aiheuttaman sammaksen hoitoon. Mietin, voisiko perinteellä olla tieteellistä perustaa”, Pärnänen sanoo.

Vuonna 2007 Pärnänen käynnisti ensimmäiset tieteelliset tutkimuksensa. Näissä hän vertaili eri luonnonmarjoja – mustikkaa, karpaloa, mansikkaa ja mustaherukkaa. Hän huomasi, että puolukka erottui edukseen.

“Puolukassa on enemmän tiettyjä fenolisia yhdisteitä kuin muissa marjoissa. Ne tekevät siitä poikkeuksellisen tehokkaan.”

Ensimmäiset kliiniset kokeet tavallisella puolukkamehulla eivät onnistuneet, mutta tutkimustyö jatkui.

“Puolukkamehun sisältämät sokerit ruokkivat hiivoja. Ratkaisu löytyi fermentoinnista – kun sokerit poistettiin, vaikutukset suunterveyteen kääntyivät myönteisiksi.”

Fermentoitu puolukkamehu hillitsee hiivasienten ja kariesta aiheuttavien bakteerien kasvua. Tutkimusten mukaan se saattaa jopa hidastaa suusyöpään liittyvien solujen lisääntymistä.

“Suunterveyden kannalta edulliset polyfenolit säilyvät fermentoinnin jälkeen, mutta ilman sokeria. Näin tuote ei vahingoita hammaskiillettä eikä ruoki haitallisia mikrobeja”, Pärnänen sanoo.

Pirjo Pärnänen laboratoriossa.
Hammaslääkäri ja tutkija Pirjo Pärnänen kertoo, että oivallus puolukan hyödyntämisestä suunterveyden edistämisessä syntyi hänen vastaanotollaan.

Apua iensairauksiin ja kuivaan suuhun

Kuiva suu on yleinen ongelma, etenkin ikääntyneillä ja monilääkityillä. Pärnäsen mukaan se on usein aliarvioitu vaiva.

“Arvioiden mukaan jopa kolmasosa aikuisista kärsii suun kuivumisesta, ja iäkkäillä esiintyvyys voi olla tätäkin suurempi. Syljen puute ei ole pelkästään epämiellyttävä tunne – se altistaa reikiintymiselle, ientulehduksille, hiivainfektioille ja muille limakalvovaurioille.”

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 3,5 miljardia ihmistä kärsii suun sairauksista, ja vakavan iensairauden, parodontiitin, esiintyvyys on lähes kaksinkertaistunut vuosien 1990 ja 2019 välillä.

Pärnäsen kehittämä fermentoitu puolukkasuuhuuhde on kliinisissä kokeissa helpottanut kuivuutta ja ientulehduksia sekä hillinnyt hiivainfektioita.

“Luonnonaineita on joskus pidetty huuhaana, mutta kansanperinne ei synny tyhjästä. Metsä on aina ollut meidän apteekkimme.”

Luonnosta kliiniseksi tuotteeksi

Fermentoitu Lingora®-puolukkasuuhuuhde sai pitkän tutkimustyön jälkeen luokan 1 lääkinnällisen laitteen statuksen. Sitä on saatavilla apteekeista sekä verkon kautta.

“Akuutit hiivasienitulehdukset hoidetaan edelleen lääkkeillä, mutta suuhuuhde on erinomainen tuki omahoidossa”, Pärnänen korostaa.

Käyttöohje on yksinkertainen: “Purskutellaan puolen minuutin ajan ja syljetään pois. Kahden viikon kuuri kaksi kertaa päivässä on tehokas, ja pidemmässä käytössä riittää kerta päivässä”, Pärnänen neuvoo.

Tuote kiinnostaa myös kansainvälisesti, ja sitä on saatavilla muun muassa Isossa-Britanniassa.

“Saksassa luonnonlääkinnällä on pitkät perinteet. Puolukka on siellä karpaloa tuntemattomampi, mikä tarjoaa suomalaiselle tutkimukselle ja terveystuotteille suuren mahdollisuuden.”

Metsä innovaatioiden lähteenä

Pärnänen näkee puolukan vain alkuna: “Mustikka, karpalo ja muut marjat sisältävät yhdisteitä, joilla on vaikutuksia esimerkiksi silmien terveyteen ja aineenvaihduntaan. Luonnonmarjat ovat lähes rajaton tutkimuskohde.”

Hän rohkaisee nuoria tutkijoita tarttumaan aiheeseen.

“Olisi tärkeää, että metsän ja lääketieteen väki löytäisivät toisensa. Tutkimus ja tuotekehitys vaativat pitkäjänteisyyttä, resursseja ja uskallusta. Suomessa ollaan vielä varovaisia, vaikka potentiaalia olisi valtavasti. Jos emme itse kehitä ja tutki, joku muu tekee sen meidän puolestamme.”

Pärnäsen oma tavoite on kirkas: “Haluan kehittää turvallisia ja tehokkaita luonnontuotteita suun terveyden tueksi. Marjat ovat täynnä yhdisteitä, joita ei osata edes synteettisesti valmistaa. Ne ansaitsevat paikkansa myös lääketieteessä – ei vain ravintona, vaan osana hoitoa.”

Tutkijapiireissä ”Puolukka-Pirjona” tunnetun hammaslääkärin tutkimustyö jatkuu aktiivisena edelleen.

”Fermentoidun puolukkamehun vaikutuksissa on yhä paljon tutkittavaa. Meillä on parhaillaan käynnissä kolme jatkotutkimusta, ja tulokset näyttävät lupaavilta. Puolukkaan perustuvien tuotteiden kirjo voi vielä laajentua – mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin pelkkä suuhuuhde.”

Mäntymetsä täynnä kypsiä puolukoita.
“Mustikka, karpalo ja muut marjat sisältävät yhdisteitä, joilla on vaikutuksia esimerkiksi silmien terveyteen ja aineenvaihduntaan. Luonnonmarjat ovat lähes rajaton tutkimuskohde,” sanoo Pirjo Pärnänen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti

Yksityisyyden yleiskatsaus
Forest News logo

Toiminnalliset evästeet

Toiminnalliset evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Toiminnalliset evästeet eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.