Hammaslääkärin oivallus: puolukka tarjoaa yllättävän avun suunterveyteen

Suomalaismetsän arvomarja puolukka tarjoaa yllättävän avun suun terveysongelmiin. Hammaslääkäri ja tutkija Pirjo Pärnänen kertoo, että oivallus syntyi vastaanotolla.
“Potilaslähtöisesti se lähti. Huomasin, että astmalääkitystä käyttävillä ja sokeritasapainon kanssa kamppailevilla potilailla esiintyi usein hiivasientä ja siitä johtuvaa sammasta”, Pärnänen kertoo.
Puolukkaa on kansanperinteessä käytetty sukupolvien ajan (myös) suun ongelmien hoitoon.
“Neuvoloissa neuvottiin ennen vanhaan laittamaan puolukkaa lapsen kielelle hiivasienen aiheuttaman sammaksen hoitoon. Mietin, voisiko perinteellä olla tieteellistä perustaa”, Pärnänen sanoo.
Vuonna 2007 Pärnänen käynnisti ensimmäiset tieteelliset tutkimuksensa. Näissä hän vertaili eri luonnonmarjoja – mustikkaa, karpaloa, mansikkaa ja mustaherukkaa. Hän huomasi, että puolukka erottui edukseen.
“Puolukassa on enemmän tiettyjä fenolisia yhdisteitä kuin muissa marjoissa. Ne tekevät siitä poikkeuksellisen tehokkaan.”
Ensimmäiset kliiniset kokeet tavallisella puolukkamehulla eivät onnistuneet, mutta tutkimustyö jatkui.
“Puolukkamehun sisältämät sokerit ruokkivat hiivoja. Ratkaisu löytyi fermentoinnista – kun sokerit poistettiin, vaikutukset suunterveyteen kääntyivät myönteisiksi.”
Fermentoitu puolukkamehu hillitsee hiivasienten ja kariesta aiheuttavien bakteerien kasvua. Tutkimusten mukaan se saattaa jopa hidastaa suusyöpään liittyvien solujen lisääntymistä.
“Suunterveyden kannalta edulliset polyfenolit säilyvät fermentoinnin jälkeen, mutta ilman sokeria. Näin tuote ei vahingoita hammaskiillettä eikä ruoki haitallisia mikrobeja”, Pärnänen sanoo.

Apua iensairauksiin ja kuivaan suuhun
Kuiva suu on yleinen ongelma, etenkin ikääntyneillä ja monilääkityillä. Pärnäsen mukaan se on usein aliarvioitu vaiva.
“Arvioiden mukaan jopa kolmasosa aikuisista kärsii suun kuivumisesta, ja iäkkäillä esiintyvyys voi olla tätäkin suurempi. Syljen puute ei ole pelkästään epämiellyttävä tunne – se altistaa reikiintymiselle, ientulehduksille, hiivainfektioille ja muille limakalvovaurioille.”
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 3,5 miljardia ihmistä kärsii suun sairauksista, ja vakavan iensairauden, parodontiitin, esiintyvyys on lähes kaksinkertaistunut vuosien 1990 ja 2019 välillä.
Pärnäsen kehittämä fermentoitu puolukkasuuhuuhde on kliinisissä kokeissa helpottanut kuivuutta ja ientulehduksia sekä hillinnyt hiivainfektioita.
“Luonnonaineita on joskus pidetty huuhaana, mutta kansanperinne ei synny tyhjästä. Metsä on aina ollut meidän apteekkimme.”
Luonnosta kliiniseksi tuotteeksi
Fermentoitu Lingora®-puolukkasuuhuuhde sai pitkän tutkimustyön jälkeen luokan 1 lääkinnällisen laitteen statuksen. Sitä on saatavilla apteekeista sekä verkon kautta.
“Akuutit hiivasienitulehdukset hoidetaan edelleen lääkkeillä, mutta suuhuuhde on erinomainen tuki omahoidossa”, Pärnänen korostaa.
Käyttöohje on yksinkertainen: “Purskutellaan puolen minuutin ajan ja syljetään pois. Kahden viikon kuuri kaksi kertaa päivässä on tehokas, ja pidemmässä käytössä riittää kerta päivässä”, Pärnänen neuvoo.
Tuote kiinnostaa myös kansainvälisesti, ja sitä on saatavilla muun muassa Isossa-Britanniassa.
“Saksassa luonnonlääkinnällä on pitkät perinteet. Puolukka on siellä karpaloa tuntemattomampi, mikä tarjoaa suomalaiselle tutkimukselle ja terveystuotteille suuren mahdollisuuden.”
Metsä innovaatioiden lähteenä
Pärnänen näkee puolukan vain alkuna: “Mustikka, karpalo ja muut marjat sisältävät yhdisteitä, joilla on vaikutuksia esimerkiksi silmien terveyteen ja aineenvaihduntaan. Luonnonmarjat ovat lähes rajaton tutkimuskohde.”
Hän rohkaisee nuoria tutkijoita tarttumaan aiheeseen.
“Olisi tärkeää, että metsän ja lääketieteen väki löytäisivät toisensa. Tutkimus ja tuotekehitys vaativat pitkäjänteisyyttä, resursseja ja uskallusta. Suomessa ollaan vielä varovaisia, vaikka potentiaalia olisi valtavasti. Jos emme itse kehitä ja tutki, joku muu tekee sen meidän puolestamme.”
Pärnäsen oma tavoite on kirkas: “Haluan kehittää turvallisia ja tehokkaita luonnontuotteita suun terveyden tueksi. Marjat ovat täynnä yhdisteitä, joita ei osata edes synteettisesti valmistaa. Ne ansaitsevat paikkansa myös lääketieteessä – ei vain ravintona, vaan osana hoitoa.”
Tutkijapiireissä ”Puolukka-Pirjona” tunnetun hammaslääkärin tutkimustyö jatkuu aktiivisena edelleen.
”Fermentoidun puolukkamehun vaikutuksissa on yhä paljon tutkittavaa. Meillä on parhaillaan käynnissä kolme jatkotutkimusta, ja tulokset näyttävät lupaavilta. Puolukkaan perustuvien tuotteiden kirjo voi vielä laajentua – mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin pelkkä suuhuuhde.”
