Uusi seinäelementti yhdistää betonin ja puun

Uusi seinäelementti yhdistää betonin ja puun. Kuva: Metsä Wood
Puulevy muodostaa elementin kantavan rakenteen. Kuva: Metsä Wood
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Betoninvalmistuksen ilmastovaikutukset ovat suuria. Siksi rakennusalalla etsitään keinoja betonin korvaamiseksi ilmastoystävällisemmillä raaka-aineilla, kuten puulla.

Metsä Wood on suunnitellut yhdessä kumppaniensa kanssa kerroksellisen sandwich-seinäelementin, jonka kerrokset on valmistettu Kerto LVL -viilupuusta, lämmöneristekerroksesta ja teräsbetonisesta julkisivusta. Puulevy muodostaa elementin kantavan rakenteen.

Elementissä on monia etuja betoniseen verrattuna. Se on ilmastoystävällisempi ja lisäksi se on kevyt ja nopea asentaa, koska elementtien väliset saumat ovat sellaisenaan valmiit. Betonielementtien vaatimat pystysaumojen valut, hionnat ja putsaukset jäävät kokonaan pois.

Kerroselementissä on samanlaiset kiinnitykset elementin alareunassa kuin betonisessakin. Ne liitetään toisiinsa yksinkertaisesti ruuveilla.

Uutta elementtiä käytettiin Metsä Woodin kanssa samaan konserniin kuuluvan Metsä Fibren sahan tukinlajittelurakennuksessa Raumalla. Rakennuksen pinta-ala on sata neliömetriä. Ensimmäisen kerroksen elementit asennettiin viidessä tunnissa.

Rakennusyhtiö Skanskan mukaan kerroselementtejä käyttämällä betonin määrää voi vähentää merkittävästi. Elementit ovat myös kevyempiä verrattuna betonisiin, minkä seurauksena kuljetuskustannukset ja niiden ympäristövaikutus laskee ja asennuksessa voi käyttää kevyempää kalustoa.

”Keveys voi tuoda huomionarvoisia säästöjä suuremmassa rakennusprojektissa”, työpäällikkö Petri Puputti Skanskasta sanoo.

Rakennusyhtiölle kerroselementti tarjoaa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, joka kuitenkaan ei vaadi muutoksia nykyisiin rakennustapoihin, sanoo Skanskan tuottavuudesta ja laadusta vastaava johtaja Ilkka Romo Metsä Woodin tiedotteessa.

Raumalla käytetyt elementit valmistettiin Lipa-Betonin tehtaalla.

”Alkuhaasteiden jälkeen elementtien tuotanto oli yhtä helppoa kuin betoniseinäelementtien valmistus”, toimitusjohtaja Satu Lipsanen Lipa-Betonista sanoo.

Tukinlajittelurakennus valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä ja Rauman sahan toiminta käynnistyy vuoden 2022 kolmannella kvartaalilla.

Uusi seinäelementti yhdistää betonin ja puun. Kuva: Metsä Wood
Elementit ovat myös kevyempiä verrattuna betonisiin, minkä seurauksena kuljetuskustannukset ja niiden ympäristövaikutus laskee. Kuva: Metsä Wood

Kirjoita kommentti