Uudenlaisia kartonkipäällysteitä puusta

Stora Enson biopohjainen päällyste. Kuva: Stora Enso
Kartongista tehdyissä juomakupeissa ja tietyissä ruokapakkauksissa on päällyste, joka suojaa pakattua tuotetta mutta samalla säilyttää pakkauksen käyttöominaisuudet. Kuva: Stora Enso
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Stora Enso investoi biopohjaisten, kartonkia suojaavien päällysteiden kehittämiseen Ruotsissa. Yhtiö haluaa minimoida fossiilipohjaisten materiaalien käytön kartonkien päällysteissä.

Stora Enson investoi Forshagan-tehtaalla dispersioteknologiaan, minkä avulla korvataan fossiiliset päällystemateriaalit uusiutuvilla, puukuituun perustuvilla ratkaisuilla.

Esimerkiksi nestepakkauksissa, juomakupeissa ja tietyissä ruokapakkauksissa käytetyissä kartongeissa on päällyste, joka suojaa pakattua tuotetta ja samalla säilyttää pakkauksen muut käyttöominaisuudet.

Päällysteet estävät muun muassa nesteitä, kosteutta, happea tai rasvaa läpäisemästä kartonkia. Usein kartongin pinnassa onkin ohut suojakalvo, joka tyypillisesti on ollut muovia tai biohajoavia kalvoja.

Stora Enson uudella, pelkkään puukuituun perustuvalla teknologialla saadaan kehitettyä hiilijalanjäljeltään pienemmät, helpommin kierrätettävät ja teollisesti kompostoituvat suojakalvot.

”Haluamme tuoda markkinoille uusia materiaaleja, joiden ominaisuudet soveltuvat ruokatuotteille ja joilla on matalampi hiilijalanjälki ja parempi kierrätettävyys”, sanoo Stora Enson Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Kymmenen miljoonan euron investointi Karlstadin lähellä sijaitsevalle Forshagan-tehtaalle on osa yhtiön innovaatio-ohjelmaa. Uudella teknologialla kehitettävän suojakalvon valmistuksen on tarkoitus alkaa vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

Kirjoita kommentti