Teknistä hiiltä turpeesta

Vapo tähtää teknisten hiilten markkinoille itse kehittämällään menetelmällään. Kuva: Vapo Oy
Vapo tähtää teknisten hiilten markkinoille itse kehittämällään menetelmällään. Kuva: Vapo Oy
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Teknisen hiilen maailmanmarkkina on noin 40 miljardia euroa ja se kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tekninen hiili on välituote, josta valmistetaan esimerkiksi aktiivihiiltä, hiilikuitua ja hiilimustaa.

Aktiivihiiltä käytetään esimerkiksi veden ja kaasujen puhdistuksessa. Hiilikuituja käytetään keveissä mutta lujuutta vaativissa rakenteissa, kuten urheiluvälineissä ja lentokoneissa. Hiilimustaa taas käytetään väriaineena.

Vapo aikoo sijoittaa 50 miljoonaa euroa uuteen tehtaaseen, jossa tehdään teknistä hiiltä turpeesta yhtiön itse kehittämällä menetelmällä. Sen lisäksi laitos tuottaisi energiaa.

Perinteisesti teknistä hiiltä on valmistettu öljystä tai kivihiilestä korkeassa, jopa 900 celsiusasteen lämpötilassa. Vapon menetelmä säästää tähän verrattuna energiaa, sen avulla teknisestä hiilestä saa tasalaatuisempaa ja tuhkaa syntyy vähemmän kuin ennen.

Tehtaan mahdollisia sijaintipaikkoja ovat Pohjois-Pohjanmaan Haapavesi, Pohjois-Karjalan Ilomantsi tai Etelä-Pohjanmaan Seinäjoki. Päätös tuotantolaitoksen rakentamisesta tehdään vuonna 2017. Laitos tulisi tuottamaan kymmeniä tuhansia tonneja teknistä hiiltä vuodessa ja se työllistäisi jopa 200 henkeä.

Kirjoita kommentti