Täysin kierrätettävää suojakerroskartonkia

Kotkamillsin suojakerroskartongista tehtyjä Isla-kahvikuppeja. Kuva: Kotkamills
Kotkamillsin suojakerroskartongista tehtyjä Isla-kahvikuppeja. Kuva: Kotkamills
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Metsäteollisuusyhtiö Kotkamills on kehittänyt menetelmän, jolla taivekartonki voidaan päällystää usealla suojakerroksella jo kartongin valmistusvaiheessa. Aiemmin kartongit on päällystetty vasta jälkikäteen, valmiin kartongin pintaan.

Teknologiassa kartonkiin lisätään vesipohjainen dispersio, eli seos, joka synnyttää kartongin pintaan suojakerroksen, kun päällystykseen on aiemmin käytetty muovia. Käytetyillä tekniikoilla kartonkiin saadaan ominaisuuksia, jotka suojaavat kartonkiin pakattua sisältöä vedeltä, rasvalta ja hajuilta.

Uudenlainen kartonki on sellaisenaan valmis muokattavaksi esimerkiksi kahvikupeiksi, mikä säästää kartonkisten kahvikuppien valmistusprosessissa monta työvaihetta. Ja koska suojakerros on muoviton, tuotteet voi kierrättää toimistopaperin tai lehtien seassa.

Tuotteet myös kompostoituvat ja tuotannossa syntyvä hylky voidaan palauttaa kartonkikoneeseen ja tehdä siitä uutta kartonkia.

Kertakäyttökuppien lisäksi tuotteet on tarkoitettu käytettäväksi ruuan tarjoilussa ja kuljetuksessa käytettävissä pakkauksissa, kuten hampurilais- ja muut pikaruokarasiat, kertakäyttölautaset, tai pakasteruokapakkaukset, sekä muissa sisältöä suojaavissa pakkauksissa.

Näin voidaan myös luopua esimerkiksi muropakkauksissa käytetystä erillisestä muovipussista tai muovipinnoitteesta kartonkipakkauksen sisällä.

Tekniikkaa on kehitetty laitevalmistajien Valmetin ja Bellmer-Vaahdon kanssa. Päällysteen mahdollistavat koneet ja kemikaalit ovat olleet olemassa jo vuosia ja innovaatio on siinä, kuinka ne on nivottu yhteen.

Kirjoita kommentti