UPM kehitti yhdessä ulkoiluvaatevalmistaja Vauden kanssa fleecekankaan, jossa raakaöljyä on korvattu puubiomassalla.
Muoti- ja jalkineteollisuuden haaste on löytää nopeasti lisää kestävän kehityksen mukaisia raaka-aineita ja materiaaleja. Noin 60 prosenttia kaikista muotiteollisuuden käyttämistä materiaaleista on tehty fossiilipohjaisista polymeereistä.
Synteettisiä polymeerejä tarvitaan erityisesti suorituskykyisissä materiaaleissa esimerkiksi urheilu- ja ulkoiluvaatteissa. Yhtenä pahimpana mikromuovin lähteenä on pidetty fleecekangasta.
Keväällä 2024 UPM Biochemicals ja ulkoilutuotteiden valmistaja Vaude lanseerasivat maailman ensimmäinen biopohjaisen fleecetakin.
Fleecen polyesterin valmistuksessa käytettävä hartsi sisältää tavallisesti 30 prosenttia monoetyleeniglykolia (MEG), jota on perinteisesti tuotettu raakaöljystä. UPM:n ja Vauden prosessissa ainesosa korvataan täysin biomonoetyleeniglykolilla (BioMEG). Materiaalia myydään tuotenimellä UPM BioPura™. UPM:n mukaan sitä voi helposti käyttää olemassa olevissa polyesterin valmistusprosesseissa. Se vastaa molekyylitasolla MEG:iä ja voidaan myös kierrättää samalla tavalla.
UPM:n ja Vauden toiveena on, että biofleecetakki inspiroisi ja motivoisi muotiteollisuuden brändejä siirtymään fossiilipohjaisista materiaaleista biopohjaisiin ratkaisuihin, mikä vauhdittaisi tekstiiliteollisuuden siirtymistä kestävämpään kehitykseen.
“Olemme tehneet yhteistyötä UPM:n kanssa, koska kumppanuudet koko arvoketjussa ovat edellytyksenä kestävää kehitystä edistäville innovaatioille. Tämä on ensimmäinen etappi matkalla kohti polyesterin valmistamista fossiilivapaista raaka-aineista”, sanoo Vauden innovaatiopäällikkö René Bethmann.