Puupohjainen eristysvilla syntyy kierrätyskuidusta ja puolukasta

Sanomalehtipaperista valmistettu selluvilla puhalletaan lämmöneristeeksi esimerkiksi omakotitalojen, kerrostaloyhtiöiden tai teollisuusrakennusten rakenteisiin. Kuva: Termex-Eriste Oy
Sanomalehtipaperista valmistettu selluvilla puhalletaan lämmöneristeeksi esimerkiksi omakotitalojen, kerrostaloyhtiöiden tai teollisuusrakennusten rakenteisiin. Kuva: Termex-Eriste Oy

Saarijärveläinen Termex-Eriste kuiduttaa keräyspaperista puupohjaista eristysvillaa rakennuksiin. ”Villan raaka-aine on kotimaista, lajiteltua sanomalehtipaperia”, kertoo yhtiön kehitys- ja markkinointijohtaja Pasi Typpö.

Eristysvillan on suojattava rakenteita kylmää, kuumaa, tulipaloa ja mikrobeja vastaan. Eriste ei saa aiheuttaa korroosiota esimerkiksi naularistikoissa, eikä se saa syttyä helposti. Jotta lämmöneristävyys ei kärsisi, on eristeen myös estettävä riittävän hyvin ilman virtaaminen. Näitä ominaisuuksia tavoitellaan lisäämällä villaan kemikaaleja.

Termex-Eriste on ottanut käyttöön uuden yhdisteen eristevillan palo- ja mikrobisuojaukseen. Yhdiste on sekoitus alumiinihydroksidia ja natriumbentsoaattia.

Alumiinihydroksidia käytetään palonestoaineena. Natriumbentsoaattia esiintyy luonnossa muun muassa puolukassa. Siinä se suojaa puolukan marjaa ja lehtiä tuholaisilta ja mikrobeilta. Aine on tuttu myös hillonkeittäjille.

”Jo vuosikymmeniä elintarvikkeiden homeenestoon käytetty luonnontuote natriumbentsoaatti on löytänyt tiensä nyt myös lämmöneristeeseen”, Typpö sanoo. Yhdistettä on kehitetty yhteistyössä suomalaisen Chemes Ky:n kanssa.

Eristevillaan on lisätty myös niin sanottua kidevettä, joka tulipalon sattuessa vapautuu jälleen vedeksi. ”Se hidastaa paloa tai saattaa jopa sammuttaa sen”, sanoo Typpö. Vaikka tuote palaisikin, siitä ei synny myrkyllisiä yhdisteitä.

Sellueristeissä käytetään palonestoaineena myös puhdasta luonnonsavea. Hyvin hienojakoinen savi lisätään paperikuituun ilmaturbiinikuiduttimessa, joka kuohkeuttaa kuidun hyvin lämpöä eristävään muotoon.

Saviaines säilyy kuiturakenteessa tuotteen koko elinkaaren ajan ja koko tuote on helposti kierrätettävä.
Eristevillaa voidaan käyttää rakennusten ala-, väli-, yläpohjien sekä seinien lämmöneristämiseen. Se voidaan puhaltaa rakenteisiin irtokuituina tai sideaineisena, jolloin eristekuidut muodostavat levymäisen eristekerroksen.

”Hyvän lämmöneristävyytensä ansiosta eriste säästää moninkertaisesti elinkaarensa aikana tuotannosta ja asennuksesta syntyneet päästöt”, Typpö lisää.

Typön mukaan tuotteen hiilijalanjälki on markkinoiden pienimpiä. Eristeen valmistuksessa käytetään tuulienergiaa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti