Stora Enso ja ruotsalainen tie- ja infrastruktuuriyhtiö Svevia testaavat ligniiniä sisältävää asvalttia Ruotsin teillä. Kokeilussa ligniini toimii asvaltissa sidosaineena, jolla korvataan jopa puolet asvaltin sisältämästä öljypohjaisesta bitumista.
Ligniini on polymeeri, joka antaa puulle sen jäykkyyden ja mekaanisen lujuuden. Se on kiertotalouden kannalta arvokas aine, jota saadaan sellun valmistuksen sivuvirtana.
Asvaltti koostuu kivestä ja bitumista, joka on raakaöljystä valmistettu tuote. Jos bitumi voidaan korvata biopohjaisella materiaalilla, asvaltin negatiiviset ilmastovaikutukset voivat vähentyä dramaattisesti.
Mattias Andersson Sveviasta sanoo, että kaiken bitumin korvaaminen asvaltissa ei ole kuitenkaan toistaiseksi onnistunut.
”Alankomaissa ligniiniä on sekoitettu asvalttiin vuodesta 2015 lähtien. Mutta sielläkin on onnistuttu korvaamaan bitumi vain osittain”, kertoo Andersson.
Ruotsissa ligniiniasvalttia on testattu viime syksystä asti. Ensimmäinen kokeilu toteutettiin parin sadan metrin osuudella Sandbrinkin ja Gnestan välillä. Siitä on saatu jo lupaavia tuloksia.
”Asvaltin pinta näyttää hyvältä ja homogeeniselta. Onkin jännittävää nähdä, mitä asvaltille tapahtuu talvella. Se nähdään lumen lähdettyä ja sulamisvesien jälkeen”, sanoo Andersson. Samalla selviää, mikä vaikutus talvikunnossapidolla ja pakkasilla on ligniiniasvalttiin.
Uusiutuvalla ja myrkyttömällä ligniinillä saattaa olla käyttöä uusiutumattomien materiaalien korvaajana muutenkin. ”Tulevaisuudessa ligniinistä halutaan valmistaa myös uusiutuvaan raaka-aineeseen perustuvaa hiilikuitua korvaamaan petrolipohjaiset materiaalit muun muassa autoissa ja tuulivoimaloissa”, sanoo Heikki Lotti Paperi ja puu -lehdessä. Hän vastaa ligniiniliiketoiminnan kehityksestä Stora Enson Biomaterials-divisioonassa.