Nanosellusta apua lääketieteen laboratoriotesteihin

NFC-alusta. Kuva: Aalto yliopisto
NFC-alusta. Kuva: Aalto yliopisto

Nanoselluloosaa voidaan käyttää lääketieteellisten testien alustakalvoon. Nanofibrilliselluloosa- eli NFC-alusta on perinteisiä muovialustoja ympäristöystävällisempi ja sitä voidaan käyttää monipuolisemmin.

NCF-alustasta voidaan tehdä vettä hylkivä tai vesitiivis, sen sähköistä varausta voidaan muuttaa eikä se ime näytettä. Alustakalvo on kestävä ja edullinen ja sen avulla voidaan aiempaa helpommin tehdä tuhansia testejä.

NCF-alustalla testaaminen ei ole enää riippuvainen laboratorioista, vaan testejä voidaan tehdä lääkärin vastaanotolla ja vaikka kotona ilman pitkää odotusaikaa.

NFC-alusta toimii vasta-aineiden avulla.  Kalvolle ruiskutetaan jo tehtaalla vasta-aineita, jotka reagoivat testattavaan aineeseen. Testauspaikalla kalvolle tiputetaan testattavaa ainetta, esimerkiksi verta. Kalvon vasta-aine sitoo näytteen sen mukaan, onko näytteessä esimerkiksi allergiaoireita aiheuttavia aineita tai bakteereja. Myös kalvon värimuutokset kertovat testattavasta aineesta.

Kalvoa voidaan käyttää erilaisessa lääketieteellisessä diagnostiikassa, mutta myös muihin tutkimuksiin, kuten veden puhtauden tutkimiseen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti