UPM Plywood ottaa vanerinvalmistuksessaan käyttöön uuden WISA BioBond -liimausteknologian, jossa perinteisesti käytetystä öljypohjaisesta fenolista puolet on korvattu ligniinillä. Ligniini on puupohjainen, sellun valmistuksessa syntyvä sivutuote, joka valmistetaan suodattamalla mustalipeästä.
Perinteisesti ligniini on käytetty metsäteollisuudessa energiantuotantoon. Tehdaslaitosten energiatehokkuuden parannuttua ligniinille on kuitenkin voitu etsiä uutta käyttöä, joka usein tuottaa suuremman lisäarvon kuin energiakäyttö.. Uusi liimausteknologia on tästä hyvä esimerkki.
UPM Plywoodin mukaan uusi teknologia on merkittävin läpimurto vanerin liimauksessa viiteen vuosikymmeneen. Yhtiö suunnittelee ottavansa sen käyttöön asteittain kaikilla vaneritehtaillaan.
Uudella WISA BioBond -teknologialla valmistetun vanerin ominaisuudet vastaavat perinteisellä menetelmällä valmistettuja tuotteita. Loppukäyttäjälle teknologian vaihdolla ei ole käytännön vaikutuksia.
WISA BioBond perustuu UPM Biochemicalsin kehittämään ja patentoimaan UPM BioPiva -ligniiniteknologiaan. Sen pohjalta UPM Plywood tuo markkinoille ensimmäisenä teknologiaa hyödyntävät patentoitavat vanerituotteet.
Tulevaisuuden tavoitteena on nostaa liiman ligniinipitoisuutta edelleen. ”58-prosenttinen versio on jo olemassa, mutta tavoitteena on liima, jossa fenoli on korvattu ligniinillä kokonaan”, sanoo Sami Uuksulainen UPM Plywoodilta.