Ligniini hartsiliimojen raaka-aineena

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Tekonologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt CatLignin-teknologian, jonka avulla hartsiliimojen hiilijalanjälkeä sekä ekologisuutta voi parantaa huomattavasti. Hartsiliimoja käytetään muun muassa vanerissa, kovalevysssä, lastulevyssä ja laminaateissa.

Teknologia käyttää raaka-aineenaan sellunkeiton sivutuotteesta, mustalipeästä saatavaa ligniiniä. Rakenteensa ansioista CatLignin soveltuu erinomaisesti fenoli-formaldehydihartseihin fenolin korvaajaksi. Pelkästään fenoli-formaldehydihartseja tuotetaan maailmalla vuosittain noin kuusi miljoonaa tonnia.

CatLiginin hiilijalanjälki on noin viidesosa fenolin hiilijalanjäljestä ja sillä voi myös vähentää formaldehydin määrää liiman raaka-aineena. Fenoli sekä formaldehydi ovat öljypohjaisia, myrkyllisiä ja kalliita liimakomponentteja, joten niiden korvaaminen myrkyttömällä ja uusiutuvalla biopohjaisella vaihtoehdolla on tärkeää niin liiman, kuin myös puutuotteiden valmistajille.

CatLigninillä on laajat mahdollisuudet korvata fossiilisia kemikaaleja niin kumi-, muovi-, kuin liimasovelluksissa. Sen avulla voidaan parantaa myös tuotteiden säänkestoa.

Kirjoita kommentti