Kuusta ja mäntyä ruokapöytään

Kuusenkerkkiä.
Kuusenkerkkiä.
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Seinäjoen ammattikorkeakoulu kaavailee Ähtäriin ja sen naapurikuntiin liiketoimintaa, jonka tarkoituksena on hyödyntää metsää ja etenkin havupuita elintarvikkeena. Kuusenkerkkä on jo tuttua tavaraa elintarvikemarkkinoilla, mutta sen lisäksi on tarkoitus hyödyntää kuusien ja mäntyjen neulasia muutenkin.

Neulasten saaminen elintarviketuotantoon vaatii monen toimijan saattamista yhteen tuotantoketjun eri osissa. Sekä kenttä että ketju ovat monin tavoin haasteellisia ja neulasen tie raaka-aineesta käyttäjille on monimutkainen ketju.

”Esimerkkeinä monimutkaisuudesta käyvät elintarvikeyrittäjyyden haasteet ja säädökset sekä kuluttajarajapinta”, sanoo ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Risto Lauhanen Ylen jutussa.

Yksi haaste on raaka-aineiden hankinta. Vuodet eroavat toisistaan, mikä vaikuttaa saatavuuteen. Lisäksi keruu on käsityötä.

Yksi vaihtoehto ja tavoite on saada metsänomistajat ja metsäalan yritykset mukaan liiketoiminnan kehittämiseen. Keräyskohteena voisivat olla esimerkiksi harvennettavat taimikot.

Lauhasen mukaan männyn talvineulasia voisi käyttää esimerkiksi mausteena. Kuusenkerkistä valmistetaan jo esimerkiksi siirappia ja teetä.

Havunneulasissa on paljon hyödyllisiä ainesosia, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja flavonoideja. Sellaisenaan havunneulaisia ei silti suositella syötäväksi.

Kirjoita kommentti