Kuusesta tehdään kumin korvaajaa

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Suomen Akatemian tutkijatohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Kirsi Mikkonen Helsingin yliopistosta on viime vuodet tutkinut kuusen galaktoglukomannaania eli kuusikumia, joka voisi olla kotimainen vaihtoehto nykyisin yleisesti käytetylle arabikumille.

Arabikumi on kasvikumi, jota saadaan kahden eri akaasialajin maitiaisnesteestä. Sitä käytetään muun esimerkiksi liimana, lääkkeiden ja väriaineiden sideaineena sekä lisäaineena elintarvikkeissa. Kuusikumin tavoin arabikumi on kasviperäinen tuote. Kasvikumien lisäksi kumia voidaan valmistaa synteettisesti, jolloin sen yleisin raaka-aine on maaöljy.

Galaktoglukomannaani on kuusen hemiselluloosaa. Aiemmin hemiselluloosan keräämiseksi puusta ei ole ollut tehokasta menetelmää ja sen eristäminen on ollut hyvin hankalaa. Nyt kuitenkin BLN-Woods -yrityksen kehittämällä menetelmällä on mahdollista erottaa kaikki puun ainesosat toisistaan jatkojalostusta varten.

Yrityksen menetelmällä hemiselluloosa erotetaan muista ainesosista alipaineen avulla. Tarkoitus on myös, että hemiselluloosan rakenne säilyisi siten, ettei sitä tarvitsisi pilkkoa tai polymeroida.

Kuusikumin tuotantokustannukset ovat matalat ja sen käyttömahdollisuudet ovat laajat. Mikkosen mukaan kuusikumi on monikäyttöinen materiaali.

”Se parantaa sekä fysikaalista että kemiallista pysyvyyttä. Sen vuoksi sillä voidaan korvata useita lisäaineita muun muassa elintarviketeollisuudessa, farmasiassa ja kosmetiikassa”, Mikkonen sanoi Suomen Akatemian jutussa.

Tuotteesta on valmistettu muun muassa kuusiemulsiota, joka on vaniljakastikkeen värinen ja mietotuoksuinen tuote. Kuusikumia voisi käyttää stabilointiaineena elintarvikkeissa, kuten salaattikastikkeissa, virvoitusjuomissa, pesuaineissa, pinnoitteissa, kemikaaleissa, farmasian tuotteissa ja lääkkeissä.

Kuusikumin hyödyntäminen voisi vähentää arabikumin tuontitarvetta ja edesauttaa suomalaista teollisuutta. ”Voisimme itse viedä Suomesta kuusikumia maailmalle. Samalla se voisi vahvistaa talouskasvua Suomessa”, Mikkonen sanoi Ylen jutussa.

Mikkonen sai tutkimukselleen viime vuonna Tutkimuksella eteenpäin -kärkihankerahoituksen. Hankkeessa testataan tuotemalleja eri yritysten, kuten Fazerin, Valion ja Stora Enson kanssa.

Kirjoita kommentti