Hiilipinnasta kestävä suoja puun syttymistä varten

Hiiltämällä palonkestäväksi aaatu puupinta. Kuva: Aalto-yliopisto
Hiiltämällä palonkestäväksi saatu puupinta. Kuva: Aalto-yliopisto
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Aalto-yliopistossa tutkitaan, voitaisiinko puurakenteet suojata paloa vastaan hiillyttämällä puun pintaa.

Puumateriaalitieteen ja -tekniikan apulaisprofessori Lauri Rautkari kertoo Tekniikka &Talous lehdessä, että hän on tutkimusryhmänsä kanssa kokeillut monipuolisesti erilaisia hallittuja polttotekniikoita tulenlieskoja syöksevästä liekityslaitteesta sähköiseen, kuumalla levyllä polttamiseen.

Hiillytettäessä puuta 200–300 asteessa siihen tulee tummanruskea pinta, 300–500 asteessa musta. Hiillyttäminen on halpa, ympäristöystävällinen ja lähes huoltovapaa pintakäsittely, mutta ulkonäkö ei välttämättä houkuttele kuluttajaa. Muutoin sen ominaisuudet ja käytännöllisyys ovat hyviä.

Hiillyttäminen estää puuta myös lahoamasta. Normaalisti vesi sitoutuu kosteissa oloissa puun pinnan hydroksyyliryhmiin, mikä saa puun turpoamaan ja halkeilemaan. Silloin lahottajat pääsevät puuhun. Hiillyttäminen estää tämän ja puun pinta saattaa kestää jopa vuosisatoja.

Hiilikäsittely on myös helppo uusia. ”Esimerkiksi graffiteista pääsee eroon harjaamalla. Jos joutuu harjaamaan paljon, vastaan tulee puhdas puu. Sen pystyy kuitenkin käsin polttamaan jälleen hiilipinnaksi”, Rautkari sanoo Tekniikka &Talouden artikkelissa.

2 kommenttia “Hiilipinnasta kestävä suoja puun syttymistä varten”

Hei!

Mistä saisin lisätietoa puun hiillyttämisestä?

Vastaa

Olisin kiinnostunut käytännön hiiltämisohjeista kotikonstein. Suunnitteilla saunan lattia ja terassi raakalaudasta.

Vastaa

Kirjoita kommentti