Fossilointi suojaa puun laholta ja tulelta
Lapuan Saha ja Aureskosken jalostetehdas ovat kehittäneet yhdessä niin sanottua kivipuuta, jonka tarkoitus on tehdä puusta paremmin sää- ja palosuojattua. Sitä valmistetaan suojaamalla puu kivestä saatavalla silikaatilla.
”Puussa tapahtuu samanlaisia muutoksia kuin fossiloitumisprosessissa”, Lapuan Sahan toimitusjohtaja Kyösti Kurkela sanoo Rakennusmaailman artikkelissa.
Valmistuksessa luonnonkivi saatetaan ensin nestemäiseen muotoon kovassa paineessa ja lämpötilassa. Sen jälkeen kivestä saatu silikaatti imeytetään puuhun hyödyntämällä paine-eroja ja sopivia lämpötiloja.
Onnistuneen imeytyksen jälkeen neste on saatettava takaisin kiinteään muotoon. Se tehdään polymerisoimalla silikaatti pääasiassa hedelmähappojen avulla. Käsittelyn tuloksena silikaatti täyttää soluseinämät, mutta jättää puun huokoiseksi. Materiaali myös säilyttää lämmöneristävyyden ja hengittävyyden.
Kyllästyksen voi tehdä eriasteisesti puun käyttökohteen mukaan. Raskaimman, läpikotaisen kyllästämisen tuloksena saadaan tiukimman paloluokituksen puutavaraa. Kevyemmin, vain sydänpuuhun asti kyllästetty puutavara kelpaa Kurkelan mukaan esimerkiksi ulkoterassien materiaaliksi.
Kevyin käsittely puolestaan on silikaattiliuoksen sively puun pintaan, minkä voi tehdä myös kotona. Silloin suojaus tunkeutuu muutaman millimetrin syvyyteen. Kurkelan mukaan sekin antaa hyvän suojan lahoamista vastaan.
Käsittely kasvattaa puutavaran painoa, mutta se säilyy puumaisena kaikissa säissä. Käsittely myös lisää materiaalin puristuslujuutta ja kovuutta.
Kurkelan mukaan suomalaisen männyn kyllästäminen tällä menetelmällä on helppoa eikä se ole kohtuuttoman kallista. Käsittely ei haurastuta puuta, mutta sen työstölle tulee rajoituksia. Kivipuuta voi sahata ja porata, mutta puun syitten suuntainen työstö, kuten höyläys tai veistäminen ei onnistu.
Kivipuuta on mahdollista polttaa lämpölaitoksen kattilassa, jossa materiaali muuttuu tuhkaksi ja hiekaksi. Materiaalin tehokkaan palosuojan takia kivipuu ei kunnolla pala esimerkiksi saunan kiukaassa.
Kotikonstein kivipuusta pääsee eroon hautaamalla sen maahan. Sen voi Kurkelan mukaan tehdä turvallisesti, koska puusta ei irtoa haitallisia aineita. Lahoaminen maassa kestää kuitenkin huomattavan kauan, Kurkela sanoo Rakennusmaailman jutussa.