Anturijärjestelmä kertoo puuelementin kosteuden

Timberpointin kosteusanturi puuelementin pinnassa. Kuva: Timberpoint
Timberpointin kosteusanturi puuelementin pinnassa. Kuva: Timberpoint
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Puuosien valmistukseen ja kokoonpanoon erikoistunut Timberpoint Oy on kehittänyt puuelementtien tasapainokosteuden mittaamiseen tarkoitetun anturijärjestelmän. Järjestelmän tarkoitus on mitata puuelementtien kosteutta rakentamisen aikana, mutta sen voi jättää toimintaan myös asumisen ajaksi.

Puun kosteudella tarkoitetaan siinä olevan veden massan ja vedettömän puuaineksen massan välistä suhdetta. Puun tasapainokosteus taas tarkoittaa ilman lämpötilasta ja suhteellisesta kosteudesta riippuvaa tilaa, jossa puun kosteus pysyy vakiona.

Järjestelmän voi asettaa mittaamaan kosteutta reaaliaikaisesti ja ympäri vuorokauden. Sen voi asettaa lähettämään esimerkiksi viikoittain automaattisen raportin sähköpostitse.

Järjestelmän voi myös asettaa lähettämään hälytyksen. Hälytysrajaksi voi asettaa esimerkiksi 15 prosentin muutoksen tasapainokosteuteen nähden.

Timberpointin anturi asennetaan puuelementin sisään rakennuksen seinärakenteessa olevien polykarbonaattilevyn ja villakerroksen alle. Langaton järjestelmä lähettää mittaustietoa keskusyksikölle, joka lähettää tiedot pilvipalveluun. Järjestelmä on mahdollista yhdistää puhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle.

Anturi on asetettu puun sisään siksi, ettei se mittaa esimerkiksi puuelementin pintaan satanutta vettä.

Timberpointin toimitusjohtaja Marko Suonpään mukaan anturit toimivat normaaleilla paristoilla kaksi vuotta. Järjestelmä on kehitetty yhdessä kiinteistöjen tutkimuspalveluihin erikoistuneen RKM Groupin kanssa.

Kirjoita kommentti