Akku rakentuu puusta

Ligniinipohjainen hiilimateriaali. Kuva: Stora Enso
Stora Enson laboratoriossa valmistettua ligniinipohjaista anodimateriaalia. Kuva: Stora Enso

Stora Enso rakentaa Sunilan sellutehtaalle koelaitosta, jossa valmistetaan akkumateriaaleja tehtaan tuottamasta erikoiskuivasta ligniinistä. Kymmenen miljoonan euron investointi otetaan käyttöön alkuvuodesta 2021.

Selluntuotannon sivutuote mustalipeä on perinteisesti poltettu jo tehtaalla suoraan energiaksi. Selluntuotannon energiatehokkuuden kasvaessa sille kuitenkin voidaan etsiä arvokkaampia käyttökohteita.

Koelaitoksen tavoitteena on kokonaan biopohjainen, myrkytön ja lopulta myös tehokkaampi vaihtoehto akuissa ja paristoissa käytettävälle fossiiliselle grafiitille.

Grafiitin käyttö akuissa perustuu siihen, että se johtaa sähköä hyvin. Perinteisesti litiumioniakkujen anodi tehdään grafiitista.

Koelaitoksen tarkoitus on, että anodimateriaalin mahdolliset käyttäjät voisivat testata sitä tuotteissaan. Mutta materiaalin jatkotutkimus tähtää pidemmälle: akun suurempaan lataus- ja purkunopeuteen sekä tehoon. Jos näissä onnistutaan, akkuja tarvitaan vähemmän saman sähkömäärän varaamiseen.

Anodimateriaalin valmistuksessa ligniinin sisältämä happi poistetaan ja materiaali kevenee huomattavasti. Jos anodimateriaalia aletaan valmistaa Sunilassa teollisesti, nykyisestä ligniinimäärästä sitä saadaan noin 200 000 sähköauton akkuihin vuodessa. ”Se olisi merkittävä määrä”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen.

Grafiitti on luonnossa hiilen yleisin muoto. Sitä louhitaan kaivoksista, se on fossiilinen raaka-aine ja akkujen lisäksi sitä käytetään esimerkiksi sähkömoottoreissa, voiteluaineena, ydinreaktoreissa ja lyijykynissä.

Luonnongrafiitti sisältää paljon epäpuhtauksia, esimerkiksi metalleja, jotka pitää poistaa ennen käyttöä. Puhdistuksessa käytetään myrkyllisiä happoja.

Akuissa käytetty grafiitti on nykyään usein synteettistä, mutta senkin raaka-aine on fossiilinen öljyntuotannon sivutuote, jonka saatavuus on vähenemään päin ja hyödyntäminen suhteellisen hankalaa.

Maailman akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan viidessä vuodessa. Ligniinipohjaisen anodimateriaalin kysynnän kasvupotentiaali on ainutlaatuisen suuri koko metsäteollisuuden historiassa.

Kasvu kyetään myös tyydyttämään ligniinillä: se on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen, sitä on kaikissa kasveissa ja toistaiseksi sillä on hyvin vähän teollista käyttöä. Riittävyyden puolesta puhuu sekin, että mustalipeästä valmistettuna se ei suoraan lisää puun käyttöä, koska se tehdään selluntuotannon sivutuotteesta.

Lisätietoja:
Stora Enson tiedote
ff-juttu

Yhteyshenkilö:
Lauri Lehtonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti