Hiilidioksidin talteenotossa otetaan pian kukonaskel eteenpäin

Ilmastonmuutos

Rauman sellutehdas
Rauman sellutehtaalle tuodaan mittalaitteisto, joka tutkii tehtaasta vapautuvan hiilidioksidin hyödyntämistä. Kuva: Metsä Fibre

Metsä Groupin tehtaalla selvitetään koelaittein talteenotetun hiilidioksidin hyödyntämistä.

Metsä Group kokeilee hiilidioksidin talteenottoa ensi kesänä Rauman sellutehtaalla teknologiayhtiö Andritzin kanssa.

Kokeilussa tuodaan Andritzin koelaitteet Rauman sellutehtaalle, kertoo Metsä Groupin hiilidioksidin talteenottohankkeen hankejohtaja Kaija Pehu-Lehtonen Forest.fi:lle.

”Heillä on mobiili testauslaitteisto, joka tuodaan tehtaalle ja kytketään sinne. Laitteistoa ajetaan useita kuukausia ja selvitetään esimerkiksi, tarvitsevatko tehtaan savukaasut puhdistusta ja millainen on lopputuote”, Pehu-Lehtonen toteaa.

Pilottivaiheen jälkeen vuorossa on mahdollisen koetehtaan suunnittelu.

”Koelaitos olisi teollisen mittakaavan hiilidioksidin talteenottolaitos, ei kuitenkaan täyden mittakaavan (laitos), hän selventää.

Hiilidioksidin talteenotto, hyötykäyttö ja varastointi (CCUS) on noussut nopeasti yhdeksi ilmastopolitiikan kärkipilariksi niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. Suomessa oli alkuvuonna noin 15 tähän liittyvää julkistettua hanketta.

Maassa syntyy vuodessa noin 30 miljoonaa tonnia biopohjaista hiilidioksidia. Sellutehtailla syntyvä hiilidioksidi on arvokas, lähes käyttämätön sivuvirta. Se voitaisiin ottaa talteen ja hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavana raaka-aineena.

Hiilidioksidia voidaan jatkojalostaa polttoaineiksi, muoviksi, lannoitteiden raaka-aineiksi tai sitä voidaan sekoittaa betoniin.

Metsä Group kuvaa talteenottoa ”merkittäväksi ilmastoteoksi”.

Hiilidioksidin talteenotosta selvitys

Syksyllä valmistui Metsä Groupin ja Andritzin selvitys neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin vasta avatun biotuotetehtaan savukaasuista.

Ilmeni, että talteenotto on mahdollista toteuttaa, mutta se vaatii suuria investointeja talteenottoteknologiaan. Myös markkinan tulee kehittyä, ennen kuin yhtiö arvioi, voiko se luoda tästä kannattavaa liiketoimintaa.

20 prosenttia hiilidioksidin talteenoton vaatimasta lämpöenergiasta on saatavilla biotuotetehtaan nykyisistä lämpövirroista. Loppumäärä vaatii vielä uudenlaisia teknisiä ratkaisuja.

”20 prosenttia hiilidioksidin talteenoton vaatimasta lämpöenergiasta on saatavilla biotuotetehtaan nykyisistä lämpövirroista. Loppumäärä vaatii vielä uudenlaisia teknisiä ratkaisuja”, kertoo Pehu-Lehtonen.

Hiilidioksidin talteenotossa iso potentiaali

Hiilidioksidin talteenotossa on onnistuessaan kyse suuren mittakaavan teollisuudesta.

”Hiilidioksidin talteenotto on suuri mahdollisuus Suomelle rakentaa uutta teollisuutta”, Pehu-Lehtonen toteaa.

LUTin tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen sanoi viime vuonna Tekniikan Maailmassa, että maassa toimivien sellutehtaiden hiilidioksidipäästöillä pystyisi tuottamaan kaikki Suomessa käytettävät polttoaineet ja jäisi vielä ”toinen mokoma vientiin”.

Finnairin Helsinki-Vantaalla tankkaama kaksi miljoonaa tonnia lentopolttoainetta pystyttäisiin tuottamaan lähes yhden sellutehtaan hiilidioksidilla.

”Esimerkiksi Finnairin Helsinki-Vantaalla tankkaama kaksi miljoonaa tonnia lentopolttoainetta pystyttäisiin tuottamaan lähes yhden sellutehtaan hiilidioksidilla”, Laaksonen sanoi lehdelle.

Hiilidioksidin talteenotolla on myös poliittinen ulottuvuus. Audiomedia kirjoittaa, että metsäntutkijat ovat arvostelleet Suomen ilmastopolitiikkaa tehottomaksi. Se nojaa liikaa metsien heikkeneviin hiilinieluihin, eikä panosta riittävästi hiilen talteenottoon, fossiilisten raaka-aineiden käytöstä luopumiseen ja uusiutuvaan energiaan.

Lue lisää: Ympäristöystävällisempien puupohjaisten tekstiilien kysyntä kasvaa nopeasti – maailmassa hylätään rekka-autollinen vaatteita joka sekunti

Lue lisää: Alkaako tästä metsäteollisuuden uusi aikakausi? Tehtaiden hiilidioksidi aiotaan hyödyntää uusiutuvien biotuotteiden raaka-aineena

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Yksi kommentti

  • Mielenkiintoinen ja hyödyllinen artikkeli kannattaa lukea. Odotan alan asiantuntijoiden mahdollisimman nopeasti toteuttavan esitetyn suuren mahdollisuuden mielekkääksi suomalaiseksi innovatiiviseksi tuotannoksi.

Kirjoita kommentti