Selluloosa lisää komposiitin keveyttä ja kestävyyttä

Uusi puu kertoo uusista puupohjaisista ratkaisuista, niiden yhteiskunnallisesta vaikutuksesta ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Tutustu mihin puu pystyy Uusipuu.fi-sivustolla.

Selluloosasta on mahdollista tehdä pitkäikäisiä komposiittituotteita. HiPer-materiaali on kuin huopaa, joka antaa uusia mahdollisuuksia muotoilulle.

HiPer on mukana Uusi puu -hankkeen yleisöäänestyksessä. Tutustu kilpailun puupohjaisiin ratkaisuihin ja äänestä suosikkiasi syyskuun 2024 loppuun mennessä.

Selluloosaa moititaan usein lyhytikäisyydestä ja matalasta jalostusasteesta. Samasta massasta, josta perinteisesti on valmistettu erilaisia papereita, voidaan kuitenkin kehittää myös pitkäikäisempiä tuotteita.

VTT:llä on kehitetty paperinvalmistuksesta tunnetulla vaahtorainaustekniikalla komposiittimateriaali, joka taipuu muun muassa huonekaluiksi. Sitä voi sekä 3D-muotoilla että työstää tavallisilla puutyökaluilla.

HiPeriksi kutsuttu komposiitti on kuin huopaa, jota voidaan muovata lämmön ja paineen avulla. Materiaali voi olla valmiissa tuotteessa pehmeä ja huopamainen tai siitä voidaan tehdä kovaa ja muovimaista.

”Prosessi tarjoaa suuren volyymin ja kustannustehokkaan tuotannon. Sen avulla tuotteita voi räätälöidä lähes rajattomasti. Pystymme näin myös säilyttämään kuitujen ominaisuudet. Saamme niiden materiaalin lujittamispotentiaalista kaiken irti, mikä ei onnistu perinteisillä tuotantomenetelmillä. Lisäksi tämä teknologia avaa hyvin mielenkiintoisia mahdollisuuksia kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen”, Miika Nikinmaa, VTT:n biomateriaaliratkaisujen vetäjä sanoo.

HiPeristä 30–50 prosenttia on sellua ja 20 prosenttia pitkiä selluloosapohjaisia kuituja, kuten pellavaa, puuvillaa, hamppua tai muuntoselluloosa kuituja kuten viskoosia tai lyocell.  Teknologia mahdollistaa myös kierrätystekstiilien hyödyntämisen kuitumateriaalina.

Lisäksi komposiittiin tarvitaan termoplastista eli lämpömuovattavaa sidosainetta 30–50 prosenttia. Se voi olla biomateriaalia mutta myös muovia. Termoplastiset materiaalit voidaan kierrättää sulattamalla ja muovaamalla uudelleen.

VTT:n tiedotteen mukaan BCC Research on laskenut, että biokomposiitin globaalien markkinoiden arvioidaan kasvavan 7,6 prosenttia vuodessa 7,6 miljardiin dollariin vuoteen 2027 mennessä.

”Hienointa HiPer-komposiitissa on, että pystymme korvaamaan jopa 70 prosenttia muovista selluloosalla ja saamaan samalla erinomaiset mekaaniset ominaisuudet”, Miika Nikinmaa sanoo.

VTT:llä uskotaan, että nyt yhdessä huonekaluvalmistaja Iskun kanssa kehitetty tuoli avaa uusia mahdollisuuksia ympäristöystävällisille ja kestäville tuotteille huonekaluteollisuudessa, missä hyödynnetään enemmän kierrätys- ja biomateriaaleja. Biokomposiitti taipuu moniin eri muotoihin ja rakenteisiin, ja sitä voi yhdistellä esimerkiksi metallin ja puun kanssa. Materiaalilla on potentiaalia myös monissa muissa käyttötarkoituksissa, kuten pakkauksissa, kuljetussovelluksissa, kulutustavaroissa ja rakentamisessa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti