Miksi suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa? Tutkija: ”Kansainvälisessä vertailussa täysin poikkeuksellinen maa”

Maailman onnellisin kansa mökkeilee, saunoo ja nauttii jokaisenoikeuksista, kuten luonnossa liikkumisesta ja marjastamisesta.
Suomessa on hieman yli puoli miljoonaa mökkiä ja lisäksi satatuhatta pientaloa vapaa-ajankäytössä. Mökillä vietetään aikaa keskimäärin 85 vuorokautta vuodessa.
Lähes 98 prosentissa mökeistä löytyy sauna. Tiedot ilmenevät vuoden 2025 Mökkibarometrin alustavista tuloksista. Kaikkiaan saunoja on Suomessa noin 3,2 miljoonaa.
Vaikka sauna löytyy käytännössä jokaisesta mökistä, Mökkibarometrissa ei selvitetty saunomista juuri muuten kuin vedensaannin ja -käsittelyn näkökulmasta. Noin puolessa mökeistä pesuvesi otettiin järvestä, joesta, lähteestä tai merestä. Kolmannes sai saunavetensä kaivosta.
Tällä hetkellä Suomen luultavasti kuuluisin sauna sijaitsee Sveitsin Baselissa. Tampere, Vöyri ja Suomen Saunaseura ovat vieneet euroviisukaupunkiin aidon puulämmitteisen saunan, jossa on Visit Tampereen mukaan riittänyt saunojia.
Mökkeilyssä viehättää oma tupa ja oma lupa
”Mökkeilyssä viehättävät väljyys, luonto ja oma tupa ja lupa”, sanoo tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta.
Mökkeilyn viehätyksestä puhuttaessa Vihinen korostaa suomalaisia jokaisenoikeuksia, jotka sallivat toimia omaa mökkitonttia laajemmalla alueella. Jokaisenoikeuksien hienoutta ei Suomessa välttämättä osata ajatella maailmanlaajuisesti erityisenä asiana.
Suomen jokaisenoikeuksia vastaavia oikeuksia löytyy Pohjoismaista ja Baltiasta, mutta ei esimerkiksi Keski-Euroopasta Sveitsiä lukuun ottamatta.
”Suomi on kansainvälisessä vertailussa täysin poikkeuksellinen maa siinä, miten ihmiset voivat käyttää luontoa. Suomalaiset pitävät itsestäänselvyytenä sitä, että luonnossa voi liikkua vapaasti, poimia marjoja ja sieniä sekä vaikka yöpyä metsässä. Olen asunut Alankomaissa, jossa kansallispuistot ovat harvinaisia, ja niissä kuljetaan hiekoitettuja polkuja pitkin. Metsään tai niityille ei ole tapana mennä, saati sitten Etelä-Euroopassa, jossa yksityinen maa-alue voi olla muureilla eristetty”, Vihinen toteaa.
Suomi on sijoittunut kahdeksatta vuotta peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi. Vihinen pohtii, voisivatko jokaisenoikeudet lisätä suomalaisten onnellisuutta.
”Luonnossa liikkumisella on tutkitusti terveysvaikutuksia. Metsään meneminen laskee verenpainetta, ja marjojen poiminta tuo hyötyliikuntaa. Suomessa nämä ovat niin arkipäiväisiä asioita, ettemme edes aina huomaa, miten suuria ne ovat. Niillä voi olla yhteys siihen, että suomalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä”, Vihinen sanoo.
Kysymys suomalaisten onnellisuudesta on sen verran kiinnostava, että asiaa on päätetty tutkia. Itä-Suomen yliopisto tutkii parhaillaan yhteyttä suomalaisten onnellisuuden ja metsäsuhteen välillä.
Saaristoasiain neuvottelukunnan (SANK) tuottama Mökkibarometri 2025 julkaistaan kokonaisuudessaan kesällä.
