Koronavirus, zikavirus ja enterovirus tuhoutuvat biopohjaisella aineella – mullistava keksintö tulossa markkinoille ensi vuonna

31.3.2022 / Artikkeli
Luken ja Jyväskylän yliopiston keksintöön kerätään raaka-aineet koivikkometsän kaltaisesta suomalaisesta metsäluonnosta. Kuva: Vilma Issakainen
Luken ja Jyväskylän yliopiston keksintöön kerätään raaka-aineet koivikkometsän kaltaisesta suomalaisesta metsäluonnosta. Kuva: Vilma Issakainen

Natural Antivirals on biopohjainen raaka-aine, joka pohjautuu Suomen metsäluonnon mikrobeihin. Viruksia tuhoava keksintö on tulossa kaupalliseen tuotantoon ensi vuonna.

Koronavirusta, zikavirusta ja enterovirusta voidaan pian tutkitusti torjua Suomen metsäluonnosta löytyvällä biopohjaisella raaka-aineella. Raaka-aine on antiviraali, eli se tuhoaa viruksia pinnoilta ja iholta. Teho pohjautuu mikrobien toimintaan ja metsästä peräisin oleviin raaka-aineisiin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Jyväskylän yliopiston yhteiselle keksinnölle odotetaan suuria markkinoita. Raaka-ainetta voidaan käyttää maailmalla kovassa nosteessa olevan antiviraalin kosmetiikan ainesosana. Tuote soveltuu myös puhdistusaineisiin, ja kaupalliseen tuotantoon se saataneen ensi vuonna.

Antiviraalilla kosmetiikalla on Aasiassa kysyntää ja kysyntä kasvaa alati, sanoo projektipäällikkö, metsien terveyttä ja biodiversiteettiä tutkiva ryhmäpäällikkö Riikka Linnakoski Luonnonvarakeskuksesta. Kuva: Erkki Oksanen / Luke
Antiviraalilla kosmetiikalla on Aasiassa kysyntää ja kysyntä kasvaa alati, sanoo projektipäällikkö Riikka Linnakoski Luonnonvarakeskuksesta. Kuva: Erkki Oksanen / Luke

Kosmetiikan osalta katse on Aasiassa.

”Meitä kiinnostavat erityisesti Japanin ja Etelä-Korean markkinat. Kosmetiikalla on siellä paljon kysyntää ja kysyntä kasvaa alati”, sanoo projektipäällikkö, metsien terveyttä ja biodiversiteettiä tutkiva ryhmäpäällikkö Riikka Linnakoski Luonnonvarakeskuksesta.

Antiviraalit tuotteet ovat kestävä ratkaisu

Linnakosken mukaan pandemiassa tarvitaan turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja taistelussa viruksia vastaan.

”Antiviraalisiin tuotteisiin liittyy tarve löytää kestäviä biopohjaisia ratkaisuja huomioiden ympäristöä rasittava kemikaalikuorma”, Linnakoski sanoo.

Uutuusraaka-aine korvaa alkoholipohjaisia ratkaisuja, jotka eivät Linnakosken mukaan välttämättä tehoa kaikkia viruksia vastaan.

”Alkoholipohjaiset puhdistustuotteet ärsyttävät ja vaurioittavat ihoa erityisesti pitkäaikaisessa käytössä ja samalla tappavat iholla olevia hyviä luonnollisia bakteereja.”

Kun virus joutuu kosketuksiin tuotteemme kanssa, se menettää tehon infektoida ihmisen soluja.

Jyväskylän yliopistossa professori Varpu Marjomäen virustutkimusryhmässä tehdyt (virus)tutkimukset ovat osoittaneet, että keksintö toimii tuhoamalla suoraan virusten infektiokyvyn.

Keksinnön teho pohjautuu mikrobien toimintaan. Kuva: Vilma Issakainen
Keksinnön teho pohjautuu suomalaisesta metsäluonnosta saatavien mikrobien toimintaan. Kuva: Vilma Issakainen

”Kun virus joutuu kosketuksiin tuotteemme kanssa, se menettää tehon infektoida ihmisen soluja. Siitä löytyy myös luonnollisesta prosessista syntyneitä, ihoa hoitavia ominaisuuksia, joten se toimii myös laajakirjoisena funktionaalisena tuotteena” Linnakoski toteaa.

Hän ei kerro tarkemmin keksinnön yksityiskohtia, kuten esimerkiksi millaisista metsistä raaka-aineet ovat peräisin.

Metsäteollisuuden sivuvirrat kiinnostavat

Ryhmässä tutkitaan myös mahdollisuutta hyödyntää metsäteollisuuden sivuvirtoja, kuten sahanpurua ja sellua.

Tutkimuksen kohteena ovat myös koronaviruspandemiassa arvoonsa nousseet kasvomaskit, joista pyritään tekemään ympäristöystävällisempiä biohajoavien puupohjaisten innovaatioiden avulla.

Linnakoski korostaa tutkimusyhteistyön ja laajapohjaisen osaamisen tärkeyttä hankkeessa.

”Tämäntyyppisen tuotteen kehittelyyn tarvitaan osaamista eri aloilta, kuten tutkimuksesta, liiketoiminnasta ja lainsäädännöstä.”

Business Finland on rahoittanut Natural Antivirals -hanketta 660 000 eurolla.

Tero Karjalainen

Kirjoita kommentti